Неделя, 31 Яну 2021
    
Култура Несебър

Библиотечки за споделяне на книги поставят от Община Несебър

  22.07.2020 13:34  
Библиотечки за споделяне на  книги поставят от Община Несебър

Община Несебър осъществява инициатива за поставяне на библиотеки на обществени места. Библиотеките, изработени във формата на емблематичната за Несебър мелница, са монтирани в най-посещаваните зони: Стария Несебър в градинката на църквата „Христос Пантократор“, Южен парк в Новия град, а в крайморския парка на с. Равда монтирането предстои. Целта е всеки, обичащ да чете, да може да вземе безплатно книга, която след прочитане се връща. Читателите могат да дообогатяват колекцията, оставяйки лични книги. С това общината се надява да предизвика интерес към четенето и книгите, и да насърчи грижата за тях. В основата на инициативата за поставянето на библиотечките е Атанас Драмчев –  общински служител.

Little Free Library е движение за свободна размяна на книги, която се осъществява чрез поставяне на малки къщички с безплатни книги на публични места. Възниква в САЩ през 2009 г. В шкафа на сухо стоят заглавия, които може да бъдат взети, прочетени и след това върнати. Или заменени. Или просто да бъде оставено нещо отдавна прочетено.

Инициативата е насочена не само към местните хора, но и към гостите на града, за които отпада необходимостта да носят със себе си четиво за свободното време. Те могат просто да заемат от предоставените в библиотеките книги.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте