Четвъртък, 01 Oct 2020
    
Бургас Общество

Семейства в карантина записват седмокласниците си чрез пълномощно

  13.07.2020 16:01  
Семейства в карантина записват седмокласниците си чрез пълномощно

Дона МИТЕВА

Вълненията за седмокласниците и техните семейства продължават. Първото класиране след седми клас в гимназиите излезе.

В Бургаското регионално управление на образованието има вече няколко запитвания от страна на карантинирани семейства, които се притесняват, че децата им ако не подадат документи в указания срок, ще изпуснат предпочитаните училища. От институцията успокояват, че са подготвили специално пълномощно, което трябва да се попълни от родителя и към него да се приложи оригинала на свидетелството за завършен седми клас и нарочно лице, да кажем някой от близките, които снабдяват карантинираните с храна, представи документите в избраното училище. Примерен образец на пълномощното е качен на сайта на управлението.

„Ще направим всичко възможно децата да се запишат в избраните от тях и техните семейства училища. Експертите в Регионалния инспекторат на образованието са на разположение, за  да подпомагат всички, които имат нужда при кандидатстването“, коментира инж. Виолета Илиева, началник на РУО.

Близо 96% от  завършилите седми клас са подали заявления за кандидатстване. В останалите проценти са такива ученици, които трябва да се явят на поправителен изпит или пък си сменят адреса на живеене. От Инспектората уверяват, че всички седмокласници ще бъдат издирени и насочени при следващите класирания към училищата, където има  още незаети места.

Любопитен факт е и това, че 60 деца от други области са кандидатствали в бургаски училища.

От Инспектората напомнят, че онези ученици, които кандидатстват за професионалните гимназии, при записване трябва да представят и медицинско свидетелство, издадено от личния лекар.

Записването от първо класиране става до 16.07.2020 г. в училището, където е приет ученикът.

Каре:

Любопитен факт съобщиха експертите от столицата. Там ученик е подал заявление за кандидатстване след седми клас, като е изброил 236 свои желания. На първото класиране е удовлетворено 23-ото написано от него.


Анкета

Каква зима ни очаква?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Доц. Георги Лозанов: Не се учим от миналото, но се отъждествяваме с него
  30.09.2020 10:26      

Журналистиката и документалистиката донякъде си приличат, документалното кино се занимава основно със собствената си завършеност, цялост, а журналистическият текст е прагматичен текст