Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Мнения

Хикмет Мехмедов: Бургас за мен е буря от възторг

  13.07.2020 12:19  
Хикмет Мехмедов: Бургас за мен е буря от възторг

Интервю на Дона МИТЕВА

Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и балет „Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.

Работи като главен балетмайстор и директор на Русенската народна опера (1983-1995), директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега). Между тези пристани на творческия път са „пръснати" и разкази за многото му гастроли в чужбина (Турция, Германия, Италия, Австрия, Швейцария, Корея, Русия), за многобройните му участия като гост-хореограф в редица балетни спектакли в България, участията му в журита на престижни Международни фестивали на балетното изкуство.

Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.

Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.

 

- Проф. Мехмедов, преди броени дни получихте отличие от Община Бургас за цялостен принос в съвременния български културен живот чрез реализацията на мащабни и интелигентно поднесени танцови спектакли. Това е една от многото Ваши награди. Лауреат сте на национални и международни конкурси. Удостоен сте със „Златна лира" и „Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Но с какво последната награда е по-различна?

- Наградата от Общината е за цялостното ми творчество и принос към обществото. Това признание изключително много ме радва, защото през житейския си път съм имал постоянни съмнения дали достатъчно се отдавам на хората. Изпитвам радост, но няма да се успокоя и ще продължавам да съм същият. Човечеството се нуждае от духовната сила, която артистът може да му даде.

- Роден в Кърджали, Русе, София и сега – Бургас. Какъв е комфортът на нашия град, съответно и на бургаския балет?

- През Кърджали минава река Арда, Русе се къпе в бреговете на Дунав, а морето на Бургас отмива най-дълбоките рани, причинени от „безводието“. Надявам се балетът на Бургас да си остане най-голямото ми пристанище, защото на него съм посветил най-зрелите си години.

- Приемате ли твърдението на бургаската публика, че откакто Вие работите с балета в Бургас се появиха значими заглавия от световна величина?

- Да. Не само бургаската публика го доказва. Доказват го и публикуваните отзиви от изявени наши балетни критици и от световни балетоведи като В. В. Ванслов.

- Работите с млади хора, преподавате в Пловдив, творите с балерини и балетисти, за които се знае, че не е присъщо творческо дълголетие. Има ли очевидни разлики между поколенията? Да кажем, работил сте с примабалерината Красимира Колдамова – има ли нещо, което отличава сегашните й колежки от нея?

- Времената не са причина хората да се различават. Природата им ги прави различни. Едни са надарени от нея, а други не толкова. Духът на Красимира Колдамова овладя всички времена, а някои ще останат само физически в своето си време. Това е разликата.

- Какво е някой да пише за тебе книга? Не една, а две. Преди дни излезе „Четири имена за една личност", написана от ученика и съмишленика Недко Георгиев, а преди десет години, по случай 60-годишнината Ви излезе монографията на световноизвестния руски изкуствовед и балетен критик академик Виктор В. Ванслов „Хореографът Хикмет Мехмедов".

- Рядко човек, чувайки или виждайки себе си, одобрява естествено образа си. Чрез написаното (за разлика от аудио и видеозаписите), се оглеждаш в образа си по-реално. И двамата автори са отразили живота и творчеството ми по начина, по който надявам се, и читателят ще усети истински.

- В балета сте известен като „хореографът – философ“. В живота философ ли сте?

- Сполучливият краен продукт от творчеството на артиста винаги е предизвикан от житейската мъдрост, натрупана в годините.

- Трудно е да се изброят спектаклите, които сте създал: „Едит Пиаф“, „Саломе“, „Лешникотрошачката“, „Болеро“... и още, и още... Има ли любим сред тях? А такъв, който сънувате и още не е претворен на сцена?

- Като в „нотариален акт“ те са регистрирани... мои рожби. Завещал съм ги на поколенията след мен. Ще продължавам да отдавам своята любов и енергия, вдъхновени от поезията на морето, за да сънуваме паралелно заедно с публиката.

- Може ли Вашето „Лебедово езеро“ да мери ръст с това, което е създадено в Санкт Петербург – Мариинския театър или пък в Болшой... Мащабите имат ли значение в изкуство като балета? (Питам с най-добри чувства и съзнанието, че руската балетна школа е нещо невероятно...).

- Изредените от вас театри имат вековни традиции. Поколенията руски балетни творци са оставили богато наследство. Везните винаги ще се накланят към по-богатата духовност. Като възпитаник на Консерваторията в Санкт Петербург, аз ползвам това наследство и надграждам чрез своя поглед вече постигнатото. Всички балетни театри по света се възползват от постиженията на руското балетно наследие.

- За актрисите и актьорите се знае, че са много суетни, какви са балерините и балетистите? Какво ги отличава от другите творци - болката, физическите усилия или...

- Всеки, който изразява себе си или отразява нечие творчество е артист. В зависимост от процента отдаденост и любовта му към изкуството, той е по-значим или не. Трябва да се знае, че отдаденият артист се лишава от комфорта на обикновения човек, но ако това му личи на сцената, този артист - не струва.

Балетът е синтетично изкуство. Както знаете, всички форми на изкуството са равни. Сред тях няма и не може да има такова, което да бъде второстепенно. Всяко от тях по свой начин отразява света, присъщ само на него, чрез набор от изразителни и образни средства...

- Най-комичната ситуация в творческия Ви живот?

- Описана е от автора на „Четири имена за една личност“. Прочетете там.

- Излизайки от зоната на балета, се изкушавам да попитам за това има ли други занимания, на които да се посвещавате? Все пак вие живеете в света на красотата...

- Аз съм зодия „Близнак“. За тази зодия раздвояването е характерно. Смятам, че това е недостатък и съм се научил да се контролирам. Насочил съм вниманието си да работя целенасочено само в моята област и това, което мисля, че правя най-добре.

- Как ще продължите изреченията: „Професор Мехмедов е...“ и „За мен Бургас е...“

- Благодаря. Няма да продължа първото изречение, но Бургас за мен е буря от възторг. Бургас ми даде възможност да реализирам моите въжделения и аз му ги подарих. В този смисъл не си дължим нищо. А в смисъл на това, че ни предстои още път, се надявам, да продължаваме да строим големия мост на надеждата, че той ще приютява все по-талантливи личности.

- Колегите Ви обичат... такива са ми наблюденията, каква е тайната Ви да печелите хората?

- Любовта ми към всеки и всичко.

- Моля направете си кратка визитна картичка.

- С поглед, насочен към бъдещето. Такъв човек съм.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил