Вторник, 09 Фев 2021
    
Малко Търново

COVID-19 преориентира туристите: Уикенд почивка в малки населени места

  11.07.2020 09:17  
COVID-19 преориентира туристите:  Уикенд почивка в малки населени места

 

Ина ПЕТРОВА

COVID-19 пренасочи интереса на туристите към местата за почивка. Все по-предпочитани това лято са къщи за гости, каравани, малки хотелчета в по-изолирани дестинации. Това отбелязват от Регионалната асоциация за екологичен и селски туризъм. Главно действащо лице е родният турист, който залага на уикенд почивката.

„Нарастващ е интересът към еко- и селски туризъм в малки населени места, точно заради това, че те са по-безопасни. Това се отчита и от сайта Airbnb, където отбелязват по-силен интерес към резервации в по-изолирани места, каравани, малки къщи, стаи, които не са споделени, а със самостоятелност на пребиването“, споделя Катя Георгиева от браншовата асоциация.

На фона на по-малкото чартъри от чужбина и очакванията за свит масов туризъм се отваря място за развитие на дестинациите в Странджа. Това е големият шанс на региона да се впише в отворената този сезон ниша, смятат експерти. Засега планината се посещава предимно от българи. Има желание и от чужденците, но те са по-резервирани. Отделно от това не са запознати със забележителностите там, нито с природните дадености. Това се дължи на слабата реклама, казват в бранша.  

 „Продуктът е уникален, но малко познат, особено в чужбина. Собствениците на къщи за гости не са подготвени сами да се предлагат в международни сайтове или да правят собствени, основно се разчита на посредничеството на природния парк „Странджа“, казва още Георгиева.  

Успяват ли малките бази и къщи за гости в Странджа да се възползват от ситуацията? „Имаме посетители, но хората като цяло още ги е страх от вируса. Някои се притесняват да ползват ресторанта и се хранят по стаите. Не можем да се сърдим на никого. Повечето търсят да си наемат самостоятелни къщи в села, като Бръшлян,  Кости“, казват от малък хотел в Малко Търново. 

Точно такива къщи за гости управлява Вълчо Чайков в странджанското село Бръшлян.  Казва, че има посетители – обикновено семейства от страната, които идват за уикенда. Идвали и чужденци, но по-скоро покрай почивката си на морето. „Цените са поносими, продуктът е добър, селото ни е много интересно, има екопътеки, но инфраструктурата е много лоша и няма реклама“, казва Чайков.

Негови колеги от село Кости пък споделиха, че няколко години въртели къща за гости, но бизнесът бил много непостоянен и затворили,

постоянните изисквания от страна на държавата, а в тези села идват единични туристи за по нощувка-две и няма как да сме конкурентни на големите хотели, които работят с туроператори“, казват собствениците. Основно българите идвали по празници и да се веселят. Тези, които избират Странджа, за да разгледат забележителности и природни дадености са единици, споделят в бранша.

Ръководството на Природен парк „Странджа“ се опитва да подпомага местния туризъм в региона. Рекламира екопътеките в планината, предоставя водач за пътека, избрана от туристите. Правят се беседи в центровете в Малко Търново и Ахтопол.

Въпреки това и тук отчитат нуждата от национална реклама за популяризиране на Странджа планина. Така ще се подпомогне и развитието на екологичния и селски туризъм в региона, а оттам и местния бизнес. Засега обаче планината остава встрани от по-активното предлагане на други региони в страната.

„Твърде малко се рекламира Странджа, но мисля, че тази година има повече български туристи, които предпочитат да дойдат за два дни сред природата. Бургазлии предпочитат пикници в планината“, казва инж. Румяна Цвяткова, директор на Природен парк „Странджа“.

А потенциалът на уникалната Странджа планина наистина е голям. „Това е особено място, с фолклор, митове, легенди, красива природа и това би могло да привлече интереса и на хората с по-специални интереси във фолклора, етнологията, природата“, категорични са в асоциацията за еко- и селски туризъм. 

Районът на Странджа ще е акцент в този тематичен уикенд на Община Бургас, целящ подпомагане туризма в региона. 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление