Понеделник, 01 Фев 2021
    
Бизнес

Отчайващо малко полети на летището

  10.07.2020 10:54  
Отчайващо малко полети на летището

Дона МИТЕВА

Ситуацията с чуждестранните туристи е толкова обезпокоителна, че няма още накъде. Такъв е коментарът на председателя на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов, по повод данните за отминалия юни. Неговите изводи се базират на официално получените от бургаското летище данни за полетите, осъществени през изминалия месец.

Миналата година през юни са били осъществени 1965 чартърни полета, тази година техният брой е едва 64.

Положението на отделните пазари е показателно: Германия – миналият юни са дошли 33 827 срещу 900 туристи това лято. За Полша, данните сочат, че миналата година 44 565 души са минали през летищния терминал, срещу 549 тази година. За началото на юли се твърди, че има раздвижване на този пазар и той се активира бавно.

Чехи за юни не са пристигнали на бургаското летище, срещу 30 146 за миналия юни. От Русия 67 210 са били пътниците, пристигнали през летището миналата година юни – тази година няма нито един. От Израел също няма реализирано превозването на пътници по въздух, а миналата година са дошли 9110. Нулев е пазарът  от Украйна, Беларус, Ирландия, всички скандинавски страни, с изключение на Нидерландия също. От Нидерландия 499 са кацнали с трите чартъра в края на юни тази година.

Не случайно преди дни се проведе среща, инициирана от Туристическата камара, чието мото бе „Лято 2020: Да свалим розовите очила”. Въпреки всички усилия да бъде активиран вътрешният туризъм, на хората от бранша е безпределно ясно, че места като Слънчев бряг, та и Свети Влас, Албена, Златни пясъци са обичайно заети от чужденци. Такава е представата на болшинството нашенци.

Българите като цяло от няколко години се научиха да използват пакети за почивки в хотели по морето. Продължава у много нашенци да битува представата, че на море се ходи с провизии, яде се цаца и се пие бира – нищо повече.

Има и такива, които открито заявяват, че в сложната икономическа ситуация за туристическия бизнес ще „извиват ръцете“ на хотелиери и ресторантьори дотогава, докато не им направят оферта, толкова ниска, че едва ли не да им спести пари по време на почивката.

Към това като се добави и култът към почивката в съседна Гърция – надеждата българите да оправят донякъде баланса на летния туризъм съвсем се стопява.

В името на справедливостта трябва да се каже също, че и от страна на бранша има хора, които не са толерантни  и надуват по всякакъв начин сметките, къде за барбарон, къде за тоалетна.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте