Сряда, 10 Фев 2021
    
Бургас

Нулев интерес в Меден рудник за именуването на улици

  08.07.2020 18:21  
Нулев интерес в Меден рудник за именуването на улици

Георги РУСИНОВ

 

При нулев интерес протече общественото обсъждане в Меден рудник за именуване на нови улици в комплекса и в Горно Езерово. Дали заради ранния час – 17:00 часа, дали заради летния сезон, дори и заинтересованите лица, живеещи по тези улици и притежаващи бизнес по тях, не се появиха. Районният кмет Магдалена Манолова и директорът на отдел „Култура“ Петър Парушев обясниха пред репортер на „Черноморски фар“, че гражданите имат още 1-2 дни да внесат предложения, ако желаят. Те ще трябва да се проверят в регистъра и ако са свободни, ще бъдат внесени по комисиите за разглеждане.

„Ако и комисиите към Общински съвет нямат предложения, то това ще са имената на новите улици. Съгласно действащата наредба именуването на общински обекти става с решение на Общински съвет. Заинтересованите лица бяха уведомени, беше пуснато съобщение и в медиите. С цел улеснение обществените обсъждания се провеждат по райони, защото са над 100 новите улици“, обясни Манолова.

В спортна зала "Никола Станчев" присъстваха само представители на администрацията

Парушев добави, че ако всичко успее да приключи навреме и предложенията се внесат в комисиите, то още на тази сесия те ще бъдат гласувани.

„Всичко тръгва на основание на собственици на частни имоти, които имат реализирани ивестиционни намерения, постройки, бази, промишлени предприятия за издаване на административни адреси. При положение, че са в територия, която не е за жилищно строителство трябва да има име на улицата, за да може да се издаде административен адрес“, заяви Манолова.

По всичко изглежда, че гражданите и бизнесмените в Меден рудник повече се вълнуват от това да имат адреси, отколкото от това как ще се казва улицата.

Ето и всички предложения в комплекса и едно в Горно Езерово. Манолова изброи всички нови улици, които ще се именуват:

„Едното е за Промишлена зона „Победа“. Това е улицата, която е от шоурума на „Шкода“ навътре. Там има доста обекти, които нямат издадени административни адреси. Предложението за улица е с име „Живко Йорданов“ – създателят и собственикът на първата корабостроителна работилница.

Имаме една улица в районен център. Това е улицата под новата ДГ „Пинокио“. Преди време имаше една инициатива за именуване на улици с женски имена, които имат принос в града и историята. Там по предложение на ИК е улица с името на „Ана Карима“ – основател на женското образователно дружество „Съзнание“ в София.

В зона Г също има предложение за именуване. Това е една улица перпендикулярна на улица „Кооператор“. Предложено е улица „Нестинари“, за да има тематична свързаност.

Три улици в зона Д. Това е бъдещата жилищна територия, която в момента поетапно се реализират обекти. Една доста голяма улица е с предложение „Лада Галина“ – филолог, писател. Още една малка уличка в горната част до ел. подстанцията – улица „Ана Бозвелиева“. Продължението на „Александър Г. Коджакафалията“, която преминава през кръстовището със „Захари Стоянов“ и продължава по цялото протежение на зона Д. Предлага се да си остане със същото име за по-лесна цел идентификация на имотите.

Има едно предложение за една малка уличка в „Горно Езерово“, където има няколко имота. Имаме предложение от жител тя да се казва „Мугреч“ - старото име на квартала.

Най-много нови улици в Меден рудник има в Зона Д - 3

„Черноморски фар“ научи, че за разлика от Меден рудник, днес по-рано интерес към общественото обсъждане е имало в Крайморие. Там са и най-много от новите улици – почти 50. Вчера в Долно Езерово също е имало присъствие от местните.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление