Неделя, 31 Яну 2021
    
Култура

Чужди дипломати ще помагат в битката с фалшивите новини

  08.07.2020 10:34  
Чужди дипломати ще помагат в битката с фалшивите новини

Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов се срещна с Н.Пр. Херо Мустафа, посланик на САЩ и с Н.Пр. Кристоф Айххорн, посланик на Германия в София. Темата на срещата беше партньорското сътрудничество между трите страни в процеса на подобряване на медийна среда и надграждането на взаимоотношенията на България със САЩ и Германия. Бургаският депутат от ГЕРБ Assia Atanassova участва заедно с колегите си в дискусията в зала „Изток“ на Народното събрание заедно с колегите си Тома Биков, Йордан Цонев, Иван Ченчев и Боряна Георгиева.
Херо Мустафа и Кристоф Айххорн изразиха готовност да споделят експертния потенциал на своите държави с България. „В рамките на срещата акцент бе подобряването медийната среда и борбата с фалшивите новини. Можем да обменим много приложими идеи в тази сфера“, сподели сред срещата Ася Пеева, член на парламентарната Комисия по медии и култура.
„В глобализиращия се свят подобряването на медийната среда е гарант за демокрацията, а борбата с фалшивите новини изисква нашите общи усилия. Българското правителство инвестира 20 млн. лв. на година за разпространението на печатни издания, за да може всички граждани да имат достъп до пазара, затова „Български пощи“ бяха натоварени с тази задача, а държавата компенсира дефицита, който се създава в бюджета на пощите. В България свободата на словото е гарантирана от Конституцията“, заяви Вежди Рашидов.
Ася Пеева е коментирала с Н.Пр. Херо Мустафа добрата комуникация и дипломатични отношения с посолството на САЩ, проявени и в област Бургас. През 2018 г. правителството на САЩ финансира строежа на триетажно разширение на детска градина „Детелина“ в Поморие. Новата част осигури дневна грижа в модерна и безопасна учебна среда за 80 деца, както и просторна многофункционална зала. Проектът бе на стойност 440 000 долара. Двамата посланици благодариха за честния и открит диалог с Комисията по културата и медиите в Народното събрание.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте