Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

В отговор до „Черноморски фар“ от Министерството на туризма: Няма недостиг на спасители

  07.07.2020 13:46  
В отговор до „Черноморски фар“ от Министерството на туризма: Няма недостиг на спасители

От „Черноморски фар“ попитахме Министерството на турзма: Как са осигурени концесионираните и отдадени под наем плажове със спасители? Набавена ли е необходимата бройка? /предвид това, че са им намалени приходите на концесионерите/? и при проверките установени ли са нарушения?

Ето и официалния отговор, който е твърде различен от това, което казват спасителите: „В началото на юни Министерски съвет одобри промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, според които спасителните постове на морските плажове, намиращи се в територията на курорти от национално значение остават през 100 метра, а на морските плажове, които са извън територията на националните курорти поставянето на спасителните постове са през 150 метра. В приетите промени в Закона за здравето в разпоредбата за водното спасяване се дава правна възможност само за лято 2020 да се намали броят на спасителите на някои плажове, но такъв вариант е записан единствено като възможност по преценка на Министерството на туризма според заетостта на съответния плаж и неговото географско разположение. Броят на водните спасители е двама на един спасителен пост, съгласно одобрената от Министерството на туризма схема за водно спасяване за съответния  плаж. Всеки стопанин на плажа, който би искал да се възползва от законовата промяна, може да направи своето предложение съгласно изричните указания на министерството, като финално допълнителната схема за водно спасяване за лято 2020 г. ще бъде съобразена с фактическата обстановка.

Експертите на Министерството на туризма извършват проверки по цялото Черноморие, които ще продължат до края на сезона. Към момента не се отчита недостиг на спасители по морските плажове, трябва да се отбележи, че постовете се регулират според натовареността на ивицата. При установяване на недостиг на спасители ще се налагат санкции. Министерството на туризма съвместно с Българския Червен кръст работим активно за гарантиране на безопасна почивка на туристите през с осигуряване надеждно водно спасяване на морските плажове“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил