Петък, 05 Фев 2021
    
Бизнес Несебър

Руснаци предпочитат да карат карантината у нас

  07.07.2020 12:31  
Руснаци предпочитат да карат карантината у нас

Дона МИТЕВА

Свети Влас е летен курорт, който в повечето случаи се брои за място, където отдъхват чужденци. Към това сега може да се добави и факта, че нашенци и руснаци си карат карантината там.

Възрастно семейство от Русия е направило хиляди врътки, дори и е поискало официално разрешение от правителството си, за да се прибере в началото на юни тук. Помага им фактът, че във Влас имат второ жилище, а и български лични карти, разказват техни приятели – българи. На фона на строгата карантина в Русия, където дори отиването до магазина е трудно, възрастната двойка предпочита да остане колкото може по-дълго край морето в България.

Разбира се упоритостта на възрастната двойка, която е пътувала до Влас през Украйна е пословична и не всички са способни да я последват. Затова има и много продажби на апартаменти от руснаци в курорта.

Още преди пандемията руснаците бяха започнали да продават жилищата  си по българското Черноморие, но сега това е още по-осезателно. Основният мотив е ясен, жилището в момента носи само харчове, защото иска поддръжка,    а нито може да бъде използвано, нито отдавано на други, с цел прибиране на наема. За сега Руската граница е затворена поне до началото на август.

Хората от туристическия бранш от години се оплакват от ударите под кръста, които им нанасят предприемчивите руснаци, а и други чужденци, отдавайки под наем за почивка апартаментите си, обикновено позиционирани в апартхотели. Те не плащат никакви данъци на българската държава,       нито необходимите такси, скривайки се зад мотива, че това са роднини на собственика. Нещо, което често нашенци правят в Гърция.

Подгонени от К-19 много нашенци пък започнаха да изкупуват тези апартаменти и да чакат втората вълна на пандемията, окопали се поне край морето. Обикновено търсенето е от страна на столичани, но има и хора от други градове на страната, с добри финансови възможности, които през последните месеци вече са се сдобили с имоти във Влас и откакто бе обявена пандемията прекарват по-голямата част от времето си там.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син