Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас Спорт

По казуса със Спортното: Общинските съветници от ДБГ-Бургас ще ходят при министър Кралев

  06.07.2020 17:40  
По казуса със Спортното: Общинските съветници от ДБГ-Бургас ще ходят при министър Кралев

Половин година не им отговаря

 

Георги РУСИНОВ

 

Общинските съветници от ДБГ-Бургас се заканиха да отидат в София и да се срещнат със спортния министър Красен Кралев. Повод за това е, че половин година след като са отправили питания до него, касаещи Спортното училище в града, те не са получили отговор.

„Не сме забравили темата със Спортното училище. Ще му пишем пак на министъра, ако случайно е забравил, и ако пак не получим отговор, ще отидем директно да се срещнем с него в София“, заяви Манол Тодоров по време на отчета на съветниците от началото на мандата им.

В началото на 2020-а те алармираха до Красен Кралев, че проблемът е сериозен и няма решение вече близо 50 години. Както е известно, Спортното училище няма собствена сграда, а се намира в бивши общежития. Освен това има и сериозна липса на спортно-тренировъчна база.

„От 2012-а училището е със статут на държавно, което силно ограничава правомощията на местната власт по отношение на финансиране. Въпреки постиженията на младите спортисти, прославили Бургас и България на редица Световни и Европейски първенства, липсата на нормална база значително е намалила интереса към учебното заведение през последните няколко години. На възпитаниците на СУ „Юрий Гагарин” – Бургас се налага да сменят по няколко автобуса на ден, за да стигнат до спортните бази, в които да тренират, тъй като са на двуразов режим на тренировъчен процес. Така от загубата на време един път страда тренировъчният ритъм и втори път интелектуалното им развитие”, обясни тогава лидерът на ДБГ-Бургас Живко Табаков.

През 47-годишната си история училището никога не е разполагало със собствена база, като през годините неколкократно е сменяло своето местонахождение. В момента учебното заведение се помещава в бивше работническо общежитие на бургаския комплекс „Зорница”, делейки общ сграден фонд с Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев”. Процентното съотношение на ползването на полезните площи между двете училища е 80% на 20% в полза на Спортното училище, което заема първи, втори, трети, четвърти, пети и шести етаж от сградата. Сградата, дарена от Община Бургас, не е пригодена за учебен процес, въпреки че по нея са правени множество ремонти и подобрения в годините.

Питанията, които съветниците отправиха до министър Красен Кралев, са следните:

- Разполага ли Министерството на младежта и спорта с наличен финансов ресурс за тази или следващата година за изграждане на нова учебна и спортно-тренировъчна база на СУ „Юрий Гагарин”, Бургас? Ако не, какво възпрепятства предвиждането на такъв?;

- Осигурено ли е финансиране по ОП „Региони в растеж” 2014-2020” година за модернизирането на настоящата сграда на СУ „Юрий Гагарин” - Бургас и Професионалната гимназия по сградостроителство и инсталации „Пеньо Пенев” и ако да - кога ще стартират строително-монтажните работи?;

- Има ли проведени разговори между Министерство на младежта и спорта и представители на Община Бургас, касаещи бъдещото развитие на Спортното училище в посока изграждане на нова база на училището? Съществува ли идеен проект?

По нито един от тези въпроси те не са получили отговор и ще настояват за това отново пред министър Кралев.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил