Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Любопитно Спорт

Една легенда на 80: Димитър Чинелито продължава да е неразделен с колелото и до днес

  04.07.2020 19:15  
Една легенда на 80: Димитър Чинелито продължава да е неразделен с колелото и до днес

Михаил КОЛЕВ

 

Годините минават, но славата и успехите остават. Такъв е и случаят с колоездача Димитър Николов, който на 25 юни навърши 80 години. 11-кратен шампион на шосе и писта, единственият спортист, който е участвал на четири Спартакиади (1959, 1964, 1969, 1974), като през 64-та става победител. Девет пъти се е впускал в обиколката на България, печелейки я през 1962 година. Първенец е бил също така и на Купите „Букурещ“, „Тула“ и „Москва“. С тези си успехи успява да си запише името сред най-успешни родни колоездачи в историята на този спорт, които не биват забравяни и до днес.

Страстта му към колелото датира още когато е дете. Тогава все е искал да кара колело или да стане шофьор. Въпреки това първия спорт, с който се захваща по-сериозно като ученик, е футболът.

През 1953 година се запалва по-сериозно по колоезденето покрай поморийски състезател, но все още продължава да рита топка. Три години след това се мести от родното си село Бата в Бургас, където започва работа. Прибирайки се от работа, по пътя си среща група колоездачи, сред които е и негов познат. Той го приканва да се запише при тях и без да се замисля Николов прави това.

„Отидох, записах се, направих прегледите и така започна всичко. По онова време много симпатизирах на Ненчо Христов, точно през 1957 година започнаха неговите успехи. Стояхме по цели нощи на радиото, за да чуем какво е направил той“, припомня си Чинелито, чийто прякор идва от известната италианска марка за велосипеди, тъй като едно от първите му колелета е именно такова. 

В юношеските му години треньор му е бил Георги Кръстев. След това при мъжете го поема Димитър Бончев, а през 1963-та легендарният Васил Стоянов, под чието  ръководство започна да печели състезания.

Като на всеки успял спортист и в историята на Димитър Димитров има трудните моменти, които са го направили по-силен по пътя към триумфа. Един от тях е през 1962 година, когато е бил на път да се откаже. Тогава той се е оженил, родило им се дете, а заплатата, която получавал била малка и не му стигала, за да издържа семейството си.

„Един ден Васил и Динко Стоянов, друг човек, който ме запали по колоезденето, дойдоха при мен, поговорихме си и заплата ми бе увеличена. Така тръгнах наново“, казва още Димитров.

С тежка контузия по време на обиколка е свързан и един от най-незабравимите му спомени в активната кариера. Това се случва в Турция преди 47 години, когато участват седем национални отбора, а родните колоездачи са като представители на клубните си такива. За зла участ по време на изкачването на един баир той се блъска в спрели пред него колоездачи, като съмненията са, че това е причинено умишлено от турски състезател. При падането Димитров чупи дясна ключица. Но въпреки контузията и силната болка, Чинелито не спира своя устрем и върти педалите в такова състояние в продължение на 60 км, като скоростите му биват сменяни от неговите сънародници. Накрая успява да финишира на престижното четвърто място, с което печели уважението на всички присъствали.

Сега, когато е на 80 години и все така „млад, див и красив“, какъвто надпис стоеше на тениската му по време на рождения ден, Николов е категоричен, че е успял да постигне всичко като колоездач и най-вече го удовлетворява това, че е сбъднал мечтата си – да стане шампион и майстор на спорта.

Казва, че благодарение на успехите си това му е дало много приятели и уважението на хората в Бургас. Дори след прекратяването на кариерата му хората все още го свързвали с колоезденето и показвали уважението си към него. Радостен е, че по някакъв начин е успял за популяризирането на този спорт в морския град.

Макар и вече отдавна извън активната състезателна кариера той продължава да кара колело и често може да бъде видян в Морската градина на Бургас, където на ден изминава между 10 и 15 км. Нещо, с което трудно могат да се похвалят много и доста по-млади от него хора. Чувства се във форма и допълва, че тръпката все още я има. Всеки ден се събира с приятели от колоезденето, с които не спират да коментират случващото се в този спорт в България. Припомнят си и славните времена, надявайки се, че отново ще се завърнат.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил