Понеделник, 08 Фев 2021
    
Бургас Култура

Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ подписа договор за сътрудничество с Болград

  01.07.2020 16:32  
Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ подписа договор за сътрудничество с Болград

Ректорът на Университет „Проф. д-р Асен Златаров” –Бургас, проф. д-р Магдалена Миткова сложи подписа си под договор за научно, образователно и културно сътрудничество с Болград, Одеска област, Украйна. От страна на Болградския градски съвет документът е подписан от кмета на града, Сергей Дмитриев.  Постигнатата договореност е знак за признаване на общия интерес на двете страни за създаване и развитие на взаимноизгодно партньорство.

В договора се предвижда развитие на общи програми за съвместно сътрудничество в образованието, науката и културата. Двете страни по него са заявили готовност за обмен на информация и публикации с културни и образователни цели, обмен на преподавателски и учителски състави за провеждане на курсове във всяка една от страните, както и с цел учене от трудов опит,  организиране на общи конференции и симпозиуми, осъществяване на съвместни културни изследвания, а също и обмен на ученици, студенти и преподаватели.

Освен взаимния интерес, чрез сключването на този договор Университет „Проф. д-р А. Златаров” – Бургас дава своя принос за поддържане идентичността на българската диаспора в украинския регион около град Одеса, който е  населен  с множество потомци на т.нар. бесарабски българи, наследници на изселници от етническото ни землище през  18 и 19 век.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление