Четвъртък, 13 Авг 2020
    
Бургас Общество

Хора със зрителни и слухови увреждания от Бургас: Не трябва да се превръщаме в бреме на нашите близки

  30.06.2020 17:17  
Хора със зрителни и слухови увреждания от Бургас: Не трябва да се превръщаме в бреме на нашите близки

Михаил КОЛЕВ

 

Хора със зрителни и слухови увреждания от Бургас се събраха днес, за да обсъдят проблемите в техните общности. Те са на мнение, че продължават да срещнат трудности при намирането на работа, независимо в коя сфера. Освен това те изразиха и подкрепата си за приемането на Закона за социалната услуга.

„Вътре в самия закон като регламентация ще бъдат уредени всички възможности за изясняване на критериите за потребителство. Ще има възможност всичко това да бъде обвързано на общинско ниво – самите хора, които имат потребност от някакъв вид услуга, ще дадат своите заявки. Част от тях ще бъдат финансирани от бюджета на общината, а другата част – от хората, които се нуждаят то това.

Основните услуги ще бъдат регламентирани изцяло в закона за социалната услуга. Не е лош законът за личната помощ, но той достига до определен брой хора, а тук се получава една неравнопоставеност. А в крайна сметка всички имаме необходимост. Специално по него закон ще се наемат като асистенти лица от семейството. Това единствено в подкрепа на семейния бюджет, нищо друго“, коментира Величка Драганова.

Преди две години бе казано, че ще задължат всеки един работодател да назначава по един човек с увреждане. Аз изобщо не виждам това да се реализира, всичко остана само на приказки и документи, добави родител, чийто син има проблем със слуха и зрението.

Тя изрази своята надежда, че ще могат да се намерят начини за осигуряване на работа за хората с увреждания, особено за тези, които са млади, за да бъдат и те полезни сами за себе си.

Всички родители и близки на хора с увреждания се питат какво ще стане с нуждаещите се от помощ, когато тях ги няма и останат без каквато и помощ и закрила.

Не трябва да се превръщаме в бреме на нашите близки, категорични бяха до един присъстващите на срещата. За да изслушат техните проблеми и препоръки бяха дошли д-р Лорис Мануелян, главен лекар на Община Бургас и Марионела Стоянова, председател на Социален център-Бургас.


Анкета

Трябва ли и за в бъдеще да има плажове с безплатни чадъри и шезлонги?


Резултати

Мнения

Мнения
Спахийски: Милионерите в БСП искат да отстранят Нинова
  06.08.2020 09:54      

Нито един от тези, които претендират за поста на Корнелия Нинова, няма харизмата на лидер. Така к