Понеделник, 01 Фев 2021
    
Бургас Общество

Следваща важна стъпка за Специализирана детска болница в Бургас

  30.06.2020 10:09  
Следваща важна стъпка за Специализирана детска болница в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас прие решение, с което дава зелена светлина за следващата важна стъпка по изграждането на Специализирана детска болница в морския град. Първата бе с обособяването на терена. Общинските съветници дадоха разрешение на кмета Димитър Николов да подпише споразумение с Европейската инвестиционна банка за изграждането на лечебното заведение.

За това се разбраха след проведени разговори градоначалникът и представителите на Европейската инвестиционна банка. 

Документът ще позволи да започне планиране на дейностите за изграждане на специализираното детско лечебно заведение.

Д-р Борис Ангелов и д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ призоваха колегите си да гласуват за докладната тъй като е изключително важна и следва визията на общината и Общинския съвет за развитието и модернизирането на медицината в Бургас.

„Тази болница ще лекува деца и от съседните области. Много е важно да имаме такава болница. Аз ви призовавам да подкрепим тази докладна и дай Боже до края на мандата да видим реални строителни действия“, заяви Душепеев.

Ресорният заместник-кмет Йорданка Ананиева заяви от трибуната, че преди доста години много не вярваха на кмета, че Бургас ще има Медицински факултет.

„Тази идея се реализира, защото всички работихме за това да се случи. Подобна е и тази докладна. Дълго време преговаряме с банката да ни отпусне техническа помощ. Тя е безвъзмездна, а е на стойност от 1 милион лева. Организационно и капацитетното планиране е много важно за това проучване, защото ще ни даде яснота от какви лекари и специалисти ще се нуждае тази болница. Ще идентифицираме и евентуалните източници на финансиране – европейски средства и заеми. Ако всички се обединим, че това е важно за Бургас, това ще даде възможност на кмета да води уверено преговорите с инвестиционната банка и да търсим нови възможности, които тя ще ни предложи според проучването. За да я има детската болница, трябва да ги има тези проучвания“, обясни тя.

Срокът на дейностите е 24 месеца от подписване на договора, а възможните дати за подписване на споразумението са 6 или 7 юли.

Документът е разделен на две фази. Първата касае преглед на капацитета и потребностите от здравни и педиатрични услуги в Бургас, оценка на нуждите, потребностите от човешки ресурси за дейността на бъдещата педиатрична регионална болница, източниците на финансиране и икономически анализ на бъдещата инвестиция.

Втората фаза е свързана със съответствието с европейското и националното законодателство, функционално планиране, предварително проектиране, етажно разпределение, списъци с оборудване и др.

Идеята е Специализираната детска болница да обедини всички педиатрични специалности на едно място и да позволи комплексно лечение на децата, не само от община Бургас, а и от цяла Източна България.

В нея ще има отделения по педиатрия, пулмология, гастроентерология, ендокринология, офталмология, ушно-носно-гърлени болести, алергология, дерматология, рехабилитационна медицина, анестезиология, интензивно лечение, образна диагностика, клинична лаборатория, микробиология, спешна медицина. Чрез тях болницата ще осъществява диагностика и лечение на заболявания и болестни процеси, рехабилитация, консултации, поискани от лекар от друго лечебно заведение, диспансеризация, учебна и научна дейност.

Общински съвет – Бургас прие докладната записка с пълно мнозинство – 49 гласа „за“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте