Неделя, 31 Яну 2021
    
Бизнес

Да се разшири обхватът на ваучерите за почивка предлага депутат от БСП

  26.06.2020 11:16  
Да се разшири обхватът на ваучерите за почивка предлага депутат от БСП

Дона МИТЕВА

Ваучери за почивка да се дават на служители от държавната и общинските администрации с цел частично спасяване на туристическия сезон. Така да се разшири обхватът на предложената от патриотите и  правителството мярка за хората от първа линия. Такова е предложението на депутата от БСП Тодор Байчев, за което той ще лобира сред колегите си.

 „Част от хората биха могли, ако им се даде една възможност, която аз съм нарекъл „бърза писта по отношение на държавните и на общинските служители“,  да почиват по Българското Черноморие. И така частично поне сезонът би могъл да бъде спасен. При положение, че се отказват толкова много полети, не виждам как може да се разчита на чужди туристи“, казва той, подчертавайки, че е наясно с това, че някои вече са си изразходвали отпуските, други пък средствата. Но въпреки това бургаският депутат е убеден, че ще се намерят хора, които биха се възползвали.

Хотелиери от Несебър и от Слънчев бряг са направили среща с  него и са се поинтересували как могат да кандидатстват за приемане на почиващи с подобни ваучери. Т. е. да бъде разширено и условието да не става дума само за ведомствени почивни станции, където да се почива с ваучери. На този етап условията са така поставени, че това е невъзможно. „Искам да подчертая, че има интерес, а и готовност от страна на хотелиерите да се включат в тази инициатива“, категоричен е Байчев. По думите му, ако се разшири обхватът, част от българите вместо да отидат на море в Гърция или Турция, ще се възползват от тази възможност и ще почиват у нас.

Без значение каква е стойността на ваучерите, онзи, който е решил да почива, той естествено ще си доплати, обобщава Байчев. И дава пример със Сицилия, която е автономна област и там е взето решение да се дотират три от седем нощувки. „Потребителят трябва да вземе седемдневен пакет, три от нощувките се поемат от административната единица. Това е един добър пример“.

 По-добрият вариант на ваучерите е те да се ползват от притежателите им както те пожелаят, а не да бъдат насочени само на строго определени места – държавните бази. Тези бази по крайбрежието са малко. „МВР има база в Китен, която в момента е затворена и не наемат персонал, съответно там няма да се почива. Вероятно има и други  бази, които няма да работят. Което означава, че всички, получили ваучери, ще бъдат на тясно в малкото държавни места за настаняване, а на всичкото отгоре и те почти не са на морето“, обяснява депутатът, с уговорката, че почивката не е само на морето, но пък нали става дума до голяма степен за спасяване на туристическия сезон по Българското Черноморие.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте