Петък, 05 Фев 2021
    
Бургас

Изследване: Бургас и пет морски общини - чисти от COVID-19 (ОБОБЩЕНА)

  25.06.2020 13:47  
Изследване: Бургас и пет  морски общини - чисти от COVID-19 (ОБОБЩЕНА)

Едва под 1 % от  жителите на Бургас и петте морски общини са се докосвали до вируса COVID -19, сочи специалното проучване, поръчано от морските общини. Днес данните бяха изнесени от кмета на Бургас Димитър Николов, проф. Тодор Кантарджиев, доц. Ангел Кунчев, доц. Цветан Велинов и д-р Георги Паздеров. Изследването се проведе от 2 до 22 юни, тествани са 2 300 души, работещи главно в сферата на туризма и хора на първа линия, които се срещат с гости. При обобщаването на данните присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Проучването е направено на случаен принцип в Бургас, Несебър, Созопол, Приморско, Поморие и Царево.

„Дизайнът на проучването бе изготвен от факултета по медицина към университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и неговият декан доц. Цветан Велинов. Това проучване категорично касае и туризма по нашето Черноморие. То категорично показва вече методически и научно, че в Бургас и региона под 1% са се срещали с COVID-19. В Бургас в сравнение с останалите градове от страната бяха малко по-строги, бяхме малко по-взискателни. Затова бяхме и критикувани от жителите. Тези резултати обаче са и благодарение на дисциплината на жителите от Бургас и региона, защото за много от тях туризмът е поминък“, каза в началото кметът Николов.

„Искахме да дадем информация как Бургас и крайморските общини влизат в туристическия сезон. Едва 0,95 % от популацията се е срещала с коронавируса, което означава, че мерките са били спазвани“, каза доц. Велинов. Тествани са мъже, жени в четири възрастови групи.

Не подозираме, че ще има сериозно разпространение, защото свикнахме да живеем  в тези условия, допълни той. Изследването е поръчано от Бургас и петте общини и е заплатено от тях. Стойността му е 30 000 лева.

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев също определи резултатите като чудесни.

„Три седмици над 100 души вложиха своя труд. Населението реагира адекватно. Информацията, която получаваме е много важна. Бургас е много красиво място и много са хората, които искат да почиват тук следващите няколко месеца. Местната власт направи всичко, за да запази населението и бизнеса. Резултатите показват изключително ниска циркулация на вируса“, посочи той.

Кунчев обясни, че от тук нататък, за да предложим добър туристически продукт в конкуренция с други страни, трябва да се запазят тези резултати. Доволен бе и от резултатите на изследването.

„Това става с постоянно пазене на собственото ни здраве и това на семействата ни. А това става с трите Д-та – дисциплина, дистанция, дезинфекция. Миналата седмица добавихме и контролът, тъй като там където няма спазване започват да се появяват клъстерите“, каза държавният главен здравен инспектор.

Проф. Тодор Кантарджиев похвали Бургас и областта за стриктното спазване на мерките през четирите месеца.

„Проучването показа, че няма голяма разлика между антителата на хората от туризма и останалите, което е много добре и показва, че рискове за населението и работещите са по-малки. Втората фаза ще е след края на сезона, за да се разбере каква част от активно работещите в туризма и срещащите се с туристи са влезли в безсимптомен контакт с вируса. Това старите епидемиолози го наричаме проепидмчване – когато имаш циркулация на вируса, който не причинява взривове, не причинява много болни, а причинява безсимптомен контакт“, категоричен бе той.

Министърът на туризма Николина Ангелкова благодари на кмета Николов и целият екип работил по проучването.

„Виждаме, че по нашето Черноморие едва под 1% са се докоснали до коронавируса. Това означава, че ние сме сигурна дестинация, взимат се мерки и ще продължат да се взимат от всички, които работят в сектор туризъм. Сутринта проведох среща с хотелиерите в Слънчев бряг. Там всички хотели и ресторанти, които са отворили спазват указанията на министерствата на туризма и здравеопазването. Очаква ни трудно лято и е важно да сме дисциплинирани. Утре очакваме и първия чартър от Амстердам и започването на летния сезон от 1 юли“, каза тя.

Важно е според нея и решението на Министерски съвет, с което е приета схемата 80/20 за работещите в сектора.

„Продължава досегашната 60/40 плюс 290 лева за секторите туризъм и транспорт, което ще важи от 1 юли. Много важно за работещите в този сектор е и вчерашното решение на Министерския съвет, с което приехме мярката 80 на 20 за работещите в сектора, за останалите си продължава 60 на 40, плюс 290 лева за секторите Туризъм и Транспорт, което ще важи от 1 юли. В непрекъснат контакт сме с всички водещи туроператори и със свои колеги. Ще продължаваме да ви информираме непрекъснато за това да стартираме активно нашия летен туристически сезон“, поясни тя.

„Плажовете ни са по-чисти, водата е по-бистра, територията ни е по-сигурна, по-безопасна. Заповядайте в Бургас и на Южното Черноморие за една прекрасна и незабравима лятна ваканция, ние ще се постараем да ви я осигурим!“, каза в заключение кметът Димитър Николов.

Резултатите ще бъдат преведени на различни чужди езици и изпратени на посолствата на държавите от които идват туристи по нашето Черноморие.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син