Неделя, 31 Яну 2021
    
Бизнес

Туристически автобуси от цялата страна на жълтите павета

  15.06.2020 14:13  
Туристически автобуси от цялата страна на жълтите павета

Туристически автобуси с ексурзоводи, туроператори и хотелиери от цялата страна, сред които и много бургазлии, се събраха на протест в столицата, за да алармират,  че търпението им е свършило. Плакати „Без нас няма туризъм“, „Спасете  туристическия превоз“, са част от надписите сложени на предните стъкла на автобусите. Исканията са чисто икономически. Протестът е мирен. От три месеца се опитват да влязат в контакт с правителството. По думите на собственици на автобуси финансовите мерки, които правителството взе не могат да им вършат работа. Проведената срещата с министъра на транспорта  преди дни е без резултат. Остават само обещанията за нисколихвени кредити, които не са отпуснати за момента.

„Готови сме да преговаряме. Искаме само да ни чуят. Европейската комисия е одобрила 750 млн. евро за подпомагане на българската икономика, а фирмите са изправени пред фалит и хората гладуват. Правителството упорито отказва да чуе бизнеса и разработва негодни инструменти с неизпълними условия. Ние не искаме нищо неизпълнимо, нищо , което не е включено във временната рамка за държавна помощ на ЕК. Считаме, че бизнесът е не само източник на приходи за бюджета, но е и ценен с експертизата си. Така е във всички развити икономики, където се чува думата на заетите в реалната икономика. Тук – напротив, публичните средства се заключват в безсмислени мерки и така и не стигат до фирмите. Стоим без работа защото никой не може да даде конкретна информация при какви условия да се извършват организираните групови пътувания – в България и в чужбина. Формално обаче никой не ни забранява да работим, както неколкократно изтъква здравният министър“, посочва Радка Мандилова, председател на Национално сдружение „Случаен превоз“.

По повод някои провокации и опити на политически сили да изместят фокуса на протеста Мандилова коментира, че исканията на заетите в туризма са подчертано икономически. Те настояват за целева безвъзмездна финансова помощ за превозвачи и екскурзоводи, безлихвени заеми за оборотни средства и нисколихвени инвестиционни инструменти; адекватна държавна политика и облекчения на визовия режим и правилата за пътуване от/ към трети страни; рекламна кампания за популяризиране на българския културен туризъм; премахване на забраната за детски и младежки туризъм в страната и чужбина.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте