Сряда, 27 Яну 2021
    
Общество

Протест под наслов „Море без бетон“ ще се проведе днес в Бургас

  12.06.2020 10:05  
Протест под наслов „Море без бетон“ ще се проведе днес в Бургас

Граждани ще протестират днес от 18:45 часа в Бургас в защита на нашето Черноморие, под наслов "МореБЕЗбетон! Срещу строежа на Алепу и За Черноморие БЕЗ бетон". Протестът е изцяло гражданска инициатива и ще се състои пред сградата на РДНСК Бургас, намираща се на бул. „Стефан Стамболов“ 120.

"Събираме се именно там, защото Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в нашия град e пряко отговорна както за строежа на Алепу, така и за повечето останали бетонни градежи по Черноморието ни, заради които ще протестираме. Заедно, на живо ще покажем загрижеността си към прекрасната ни природа, която е застрашена от алчността на шепа хора", заявиха организаторите.

Както стана ясно, в близост до плаж Алепу, един от най-красивите диви плажове по Черноморието ни, се строи т.нар. подпорна стена - брегоукрепително съоръжение с вид на хотел. И това не е от вчера. Вече пов­­ече от година спорният строеж предизвиква общественото възмущение. През последната седмица обаче излязоха наяве множество факти, които показаха реалните размери на случващото се, като този поденелник (10 юни) дори беше публично заявено, че "От самото начало проектът на Алепу е за курортно селище", макар че всички замесени до този момент отричаха очевидното.

"Освен строежа на Алепу, за съжаление, по Черноморието ни има и други подобни, макар и по-малки по размер, част от които са откровено незаконни (като строежа в местността Корабите до Синеморец, този в боровата гора над Свети Влас и други). Заради всички тях нека се съберем, да излезем навън и ясно да заявим гражданската си позиция Да защитим нашето море, нашите плажове. Те са на всички и трябва да бъдат свободни. И са красиви, ако са живи, а не задушени от бетон", казват още инициаторите на протеста. 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил