Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Общество

Носенето на маски в градския транспорт остава задължително

  10.06.2020 11:32  
Носенето на маски в градския транспорт остава задължително

Удължаването на извънредната епидемична обстановка с 15 дни стана при спазване на изискванията, в които се предвижда главният държавен здравен инспектор да представи оценка и доклад. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

"Докладът е изключително подробен. Освен него, се проведе и среща при премиера Бойко Борисов. Искам да ви уведомя, че от докладът на доц. Кунчев ясно се вижда, че разпространението на коронавируса продължава да бъде сериозна опасност за здравето на хората. В такава посока говорят и цифрите", обясни Ананиев. В България броят на заразените е 2889, а починалите са 167. Според министърът това ниско равнище се дължи на предприетите мерки.

"Считаме, че те трябва да продължат и през следващите 15 дена. Няма нови мерки, които да се прилагат. Заповедите ми остават да действат. Те са в 3 основни направление. Продължава да действа временното ограничаване на влизането на граждани на трети страни на територията на страната, с изключение на няколко балкански страни - Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За останалите страни очакваме общо европейско решение"', обяви министърът.

Той е на мнение, че ако границите са отворят, това ще стане най-рано от 1 юли.

"Второто направление е свързано с противоепидемичните мерки. Те включват социална дистанция, хегиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Решихме, че на закрити обществени места можем да препоръчаме носенето на маски, като се спазва съответна дистанция. Единствено задължително остава носенето на маски в публичния транспорт", обясни Ананиев.

Третата мярка е свързана с въвеждането на ограничение на масовите мероприятия. Новото, което влиза в заповедта, е, че на закрити места капацитет ще е 50% - или заемане на местата през една седалка.

Броят на медицинския персонал, носител на коронавирус, е 302. Има нови 5 случая, от които има два лекари и три сестри.

Според Ананиев мярката, която ограничава посещението в магазините на хора до 60 години, трябва да отпадне. Министърът е на мнение, че обществото вече е достатъчно дисциплинирано.

"Знаете, че специално в Доспат, клъстърът тръгна от цеха за детски играчки. Обхванати са всички, които са били в контакт със заразени. По този начин се свива обръча на потенциални заразители на хората там. В Сърница вирусът дойде от Доспат", обясни Ананиев.

Здравният министър изрази надежда, че няма да се наложи да се въвеждат КПП-та и да се връщат по-строгите правила.

"Нека не говорим за затваряне на градове и граници. Това е мярка, за която всяка държават трябва да е предварително готова. Мислим за такива случаи, ако се стигне дотам. За мен затварянето на цяло населено място е много строга мярка", обясни Ананиев.

Относно вероятно ново огнище на коронавирус край Стара Загора, доц.д-р Ангел Кунчев обясни, че ситуацията не е толкова драматична.

"Има още 3-4 места освен Доспат и Сърница. Стара Загора е едно от тях, там имаме няколко проби", заяви главният държавен здравен инспектор.

 

Източник: Нова телевизия 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил