Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бизнес

От „Случаен превоз“ искат среща с Борисов

  09.06.2020 13:27  
От „Случаен превоз“ искат среща с Борисов

Дона МИТЕВА

Превозвачи, екскурзоводи и туроператори подготвят втори национален протест, който e планирана за 15 юни. Това коментира  координатора за Бургас на „Случаен превоз“ Добромир Симов. „Разбрахме, че няма никакъв ефект да протестираме в Бургас, Варна, Пловдив. Нещата трябва да се случват на жълтите павета“, категоричен е той.

Недоволството сред бранша заради липсата на разбиране и ясни правила расте. От „Случаен превоз“ настояват чрез писмо за среща с премиера Бойко Борисов. „В тази среща ще настояваме за конкретни мерки. Ако започнем да работим, тогава може да се кандидатсва за 60/40 в зависимост състоянието на фирмата. Но  първо ако се започне работа, това ще са колегите от Бургас и Варна, останалите членове на сдружението работа преди октомври трудно ще намерят.Освен това за да започнем да работим трябва да изкараме един куп пари, които да вложим, а ние няма от къде да ги вземем. За това настояваме за реална финансова помощ, чрез която да започнем работа“, обяснява той.

Дори и да започнат работа до края на този месец, първите средства те ще видят чак август.

 Те очакват спешно да бъдат изготвени правила за работата им за предстоящия туристически сезон, както и финансова помощ, за да не фалират.

Повече от две седмици след протестите на превозвачи, които с автошествия преминаха по улиците на пет областни града в страната, проблемите в сектора остават.

„Правила няма, няма и да има. Все пак се очаква другата седмица да паднат и още мерки. Започнахме вече някакви разговори с туроператорите, тъй като се оказва, че няма да има разписани и европейски мерки, поне на този етап. Затова всеки от туроператорите води разговори със своя чуждестранен партньор и договарят мерките. И те от своя страна се свързват с хората, с които работят и коментират какво точно се случва“, коментира Симов.

Тегленето на кредити също не се случва, защото банките приемат транспорта като рисков сектор. А залагането на транспортни средства е неефективно. Освен това малка част от фирмите могат да си позволят такова нещо.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил