Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Общество

Наплив за помощи на родители в криза

  08.06.2020 10:37  
Наплив за помощи на родители в криза

Ина ПЕТРОВА

Засилен интерес към еднократната помощ за родители на семейства в затруднения вследствие на кризата с COVID-19 отчитат от социалните служби в Бургас. Докато в началото програмата стартира доста неуверено, сега напливът е в пъти повече. Към края на май в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ в Бургас са подадени общо 556 заявления за подпомагане. Припомняме, че еднократната помощ  е за семейства с деца до 14 години, които са безработни или единият или двамата са в неплатен отпуск, заради кризата. Еднократното подпомагане е в размер на 375 лева.

„Най-много подадени заявления са в Дирекция „Социално подпомагане“ за общините Бургас и Средец, само за Бургас са  394, за общините Поморие и Несебър - 115“, каза шефът на регионалното ведомство  Снежана Атанасова.

89 семейства вече са получили еднократната помощ от 375 лева. Те са по заявления, подадени през месец април, а след обработката им са изплатени през май. Общата им стойност е 29 250 лева“, съобщи Снежана Атанасова.

Тя уточни още, че интересът значително се е увеличил, след разширението на програмата. В нея вече могат да се включат и родителите на деца до 14 години. Първоначалният й обхват бе за семейства с деца до 12 години. Това веднага се отрази на активността пред социалните служби. „Вижда се, че през април са подадени 208 заявления от семейства с деца до 12 години. След разширението на възрастта до 14 години новоподадените са 348 или със 140 повече, което означава, че повече семейства имат възможността да кандидатстват.

Най-много от заявленията са подадени на място – 83%.  По пощата са пристигнали едва 5 броя, а онлайн чрез системата за електронно връчване – 16 на сто, споделя Снежана Атанасова. Досега няма подадени заявления от страна на работодатели. Програмата засега продължава, така че в нея могат да се включат още засегнати от кризата семейства.      

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил