Събота, 06 Фев 2021
    

Изтеглиха изпитния вариант за матурата по БЕЛ

  01.06.2020 08:22  
Изтеглиха изпитния вариант за матурата по БЕЛ

Изпитният вариант, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература, беше изтеглен публично малко преди 7 часа. Тема 18 за интерпретативно съчинение или есе беше изтеглена от журналист измежду 11 718 750 възможни комбинации. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ.

Близо 49 000 зрелостници ще се явят днес на задължителната матура - по български език и литература. Училищата, които ще посрещнат зрелостниците, вече са дезинфекцирани и запечатани.

Изпитът ще започне в 9 ч. Матурата ще се проведе в 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.
Министърът на образованието Красимир Вълчев уточни, че носенето на маски и ръкавици за учениците не е задължително по време на изпита, но на входа ще бъдат връщани тези, които имат висока температура.
За полагане на изпита зрелостниците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка, както и химикал, който пише в черен цвят.

Заради коронавируса в училищата, където ще се провежда матурата, ще се избягват струпвания. В сградите зрелостниците ще влизат с маски или шлемове и по желание - с ръкавици. На входовете на учебните заведения младежите ще преминават през дезинфекционен филтър. Там ще бъде измервана телесната им температура.

В изпитните зали разстоянието между зрелостниците ще е не по-малко от 1,5 метра. В зависимост от големината на залите учениците ще са от 6 до 15, а ако матурата се провежда във физкултурен салон - и над 15.

18 ученици от този и предходни випуски ще се явят на 27-ми и 28 август на изпит, тъй като са под карантина. За разлика от други години, сега изпитът ще започне с час по-късно от обичайното – в 09:00 часа. Целта е учениците да имат време да намерят местата си в залите и да се настанят спокойно.



 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Ники Илиев - актьор, режисьор:Отдавна не съм играл в театъра
  04.11.2020 16:25      

Ники Илиев е роден на 10 октомври 1981 година в София. Зодия „Везни”. Син