Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Култура

Художниците показват картини от периода на изолацията

  24.05.2020 13:59  
Художниците показват картини от периода на изолацията

Дона МИТЕВА

Традиционната обща изложба на бургаските художници, посветена на празника на славянската писменост и култура тази година бе открита на главната улица.

Наградата за "Млад художник на годината" на името на Руси Стоянов, която се дава за творчески постижения на млади художници  получи  Кристия Тодорова. Номинирани бяха още  Георги Георгиев, Елисавета Ангелова.

Крисия Тодорова изказа благодарност на семейството на Руси Чанев. „На този светъл празник, съм много радостна, че получавам такава знакова награда“, сподели развълнуваната художничка.

Кметът на Бургас Димитър Николов подчерта, че  след месеци на затишие и липса на културни събития, това е първото, което открива новия сезон. Той поздрави присъстващите и благодари за партьорството с Дружеството на художниците и с Филиала на Националната художествена академия.

„Готови сме да помагаме със създаване на пространство за презентиране на труда на художниците. Прекрасно е, че имаме възможност да насърчим и най-младите бургаски художници, които  ще поемат наследството и високата летва в имиджа на Бургас като град на таланти. Град, който е създавал и надявам се  да продължи да  създава талантливи художници не само за България, но и за цяла Европа.

Добрин Вътев, председател на дружеството, съобщи добрата новина, че сумата, която бе необходима да се погасят стари задължения на дружеството е събрана и те са погасени, благодарение на благотворителна изложба, в която се включиха художници от цялата страна. Работи се също по проекта за ремонт на залата.

Заради пандемията са отпаднали пет изложби от графика на дружеството. За сметка на това всички художници са творили  много през периода на изолация.

В духа на празника Георги Динев обяви, че в Бургаската художествена галерия ще бъде организирана регионална  изложба акварел.

Между 15 и 19 юни ще бъдат събрани акварелните творби.  А на 2 юли ще бъде открита изложбата – първата по рода си. Тя е на името на Ненко Токмакчиев.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил