Неделя, 31 Яну 2021
    
Любопитно

Михаил Билалов отпразнува рожден ден в Бургас

  22.05.2020 17:18  
Михаил Билалов отпразнува рожден ден в Бургас

Рожденикът разказа за колекционерската си страст към редките и старинни книги, както и за настоящите френски комедии, които превежда и поставя

Поетът Недялко Йорданов – близък и ментор на актьора

Весела  ГОРАНОВА

Актьорът Михаил Билалов отпразнува рожден ден на плажа в Бургас. Той предпочете  един от емблематичните бургаски капани до алеята на Северния плаж, откъдето се включи в Шоуто на Николаос Цитиридис.  „Магнетичният злодей и изтънчен ерудит на българското кино“, така бе определен от сценаристите Билалов. Актьорът изкара изолацията в Бургас, града, с който го свърза  детството му. Тук дори се включи като доброволец и в някои от кампаниите на Общината да раздава храни на възрастни хора заедно със Социалния патронаж.

По повод празника Николаос реши да върне Билалов в началото на кариерата му, излъчвайки кадри от ролята му на Заека Стоянчо в детски сериал в рубриката „Лека нощ, деца“ през 1994 година. Това стана повод за разговор за житейския път на актьора. Рожденикът разказа за следването си по Ландшафт дизайн във Франция, за дъщерите си, за колекционерската си страст към редките и старинни книги, както и за настоящите френски комедии, които превежда и поставя в тандем със своя приятел Николай Урумов.

През 1994 година БНТ излъчва детския ТВ сериал „Смешки страшни, страшни смешки за герои със опашки“, с автор Недялко Йорданов в поредицата „Лека нощ, деца!“. Нямаше как да откажа да играя Заека Стоянчо, защото той е герой от пиесата на Недялко Йорданов, чийто автор е наш най-добър семеен приятел. Направих  този сериал с голяма отговорност, защото той е мой ментор и съм близък приятел с неговите синове. Неговото предложение за първи ТВ ефир не можех да откажа“, разказа историята Билалов.

„Моето семейство и Недялко са свързани отпреди аз да се родя и нямаше как да откажа тази поръчка, защото това е приятелско рамо“, върна се назад във времето той.

Актьорът е завършил Класическата гимназия, решил да става археолог, но не са го приели  и затова записва ВИТИЗ/НАТФИЗ. „Трябваше да имам отлична оценка по история, за да вляза археология. Семейството ми беше зад тази идея, но някак напук кандидатствах в НАТФИЗ“, разказа още актьорът.

Показа обаче добри познания по световна история, защото обясни, че на датата 19 май, когато е неговият рожден ден, са родени трима големи политици - Кемал Ататюрк, Пол Пот и Хо Шимин. На този ден е роден и Микеле Плачидо, също Мая Бежанска.

Сред темите бе и последната голяма роля на Билалов като водещ на една от най-популярните телевизионни игри за знания - „Стани богат“. За радост на мнозина участници, отпаднали на въпросите в играта, Николаос върна Билалов още по-назад във времето, преди 40 години, в Класическата гимназия, със забавен тест по старогръцки език, като му зададе три въпроса и го накара да спряга глаголи на езика.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте