Сряда, 10 Фев 2021
    
Бизнес

Докладна на Табаков с мерки в помощ на бизнеса и туризма предизвиква дебати

  19.05.2020 11:53  
Докладна на Табаков с мерки в помощ на бизнеса и туризма предизвиква дебати

Георги РУСИНОВ

 

Общинският съветник от ДБГ Живко Табаков е входирал докладна записка с предложения в помощ на бизнеса и туризма след кризата от COVID-19. В първите комисии на Общински съвет – Бургас обаче мненията бяха най-различни. Няколко я изпратиха за становище до администрацията с обосновката, че не е посочено откъде да бъдат ползвани средствата посочени в докладната.

Табаков предлага отделяне на средства в размер на 50 хиляди лева от бюджета на Община Бургас за външна, медийна и онлайн реклама, което ще спомогне за ефективното рекламиране на Бургас като сигурна туристическа дестинация.

Второто предложение е намаляване на действието на „Зелената зона” в частта около Морската градина( ул. 24-ти пехотен черноморски полк” и паркинг „Северен плаж”) за месеците юли и август, като отпадне пълното й функциониране през уикендите.

Общинският съветник смята и че трябва да има намаляване на цените за ползване на спортни съоръжения, зали, сцени и театри за провеждането на платени спортни и културни мероприятия със 70 % до приключване на действието на извънредна обстановка.

Такса битови отпадъци на заведенията за хранене и развлечения пък да се намали с 50% до настъпването на промяна в заповедта на министъра на здравеопазването на РБ България, с която да им бъде позволено да работят на пълен капацитет е друго предложение на Табаков.

Той смята и че добра мярка ще е заплащането на такса „тротоарно право” за заведенията на хранене и развлечения да се изчислява на база квадратура брой разположени маси за месеците май, юни, юли, август и септември, а не както досега на квадратен метър за цяла заета площ.

Намаляване на наемите за РИЕ на 50 % за периода след изтичане на извънредна обстановка до 31 октомври 2020 г. и подновяване на изтичащите разрешителни за РИЕ – без авансови вноски, да бъде преустановено действието на чл. 33, ал. 2, т. 1 от Наредбата за период от една година след извънредната обстановка са двете последни предложения в докладната.

В комисията по икономика, председателствана от Константин Бачийски имаше доста коментари и предложения. Като цяло спорът вървеше в две посоки – дали да се изпрати на администрацията за становище, или да се върне на вносителя за преработка, тъй като някои от текстовете са незаконосъобразни.

Георги Маринчев предложи докладната да отиде за становище. Освен това той припомни, че с решение на Общински съвет, комисията, която се занимава изцяло с мерките в помощ във връзка с коронавируса, така наречената комисия по чл.5, трябва да събира всички предложения и до един месец след края на извънредното положение да излезе със синтезиран списък от мерки.

Тодор Йосифов също предложи това и заяви, че трябва да има икономическа обосновка, иначе предложенията били доста добри, но трябва и да се види кои от тях реално могат да са в помощ на гражданите на общината.

Председателят Константин Бачийски бе на мнение, че трябва докладната да се върне на вносителя за прецизиране, тъй като има противоречия. За пример той посочи „зелената зона“.

„Какво означава намаляване на „зелената зона“? Намаляване на работното време ли, или нещо друго? Не става ясно. Каквото и да има предвид вносителя, то трябва да се промени и наредбата за платените зони тогава“, заяви той.

„Не знам дали няма да влезем в някакви правни противоречия с някои от тези предложения. Аз затова предлагам на вносителя да си ги конкретизира до сесията. Ако го изпратим за становище ще изгубим един месец, а ние не можем да си позволим това. Ако може и до правна комисия да ги изчисти тези неясноти още по-добре. Иначе мисля, че няма да бъде приета през комисията, защото ще е незаконосъобразна“, продължи Бачийски.

Председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова напомни, че е хубаво вносителите да присъстват на комисиите, за да защитават докладните си.

„В правилника сме записали, че ако вносителят не присъства и има ясноти по докладната, то дори можем да не я разгледаме“, каза тя.

В крайна сметка при вота надделяха тези „за“ докладната да бъде изпратена за становище. Целият документ пък получи само един глас в подкрепа, петима се „въздържаха“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление