Понеделник, 08 Фев 2021
    
Айтос

85 хиляди лева от Бюджет 2020 да покрият задълженията на „Генгер" ЕООД към НАП

  14.05.2020 10:33  
85 хиляди лева от Бюджет 2020 да покрият задълженията на „Генгер\

Временна финансова помощ от 85 хиляди лева за „Генгер" ЕООД да отпусне Общинския бюджет 2020, реши Общинският съвет на редовно заседание на 30 април т.г. До решението се стигна след близо тричасов дебат в читалищния салон, където се проведе Седмото заседание на местния парламент. Съветниците и кметът Васил Едрев дебатираха не само размера на исканата финансова помощ, но и бъдещето на общинското търговско дружество.

Стана ясно, че „Генгер“ ЕООД е в тежка финансова криза, която съветници определиха като финансов колапс. През последните няколко месеца, Постоянната комисия по финанси и бюджет към Общинския съвет, с председател Женя Пеева е провела няколко заседания, с цел да установи какво точно е финансовото състояние на дружеството. Изискани са документи и обяснения от управителя, а от работата на комисията става ясно, че още през първите месеци при встъпването в длъжност на управителя Теодор Янев, е образувано изпълнително дело №180535985/2018 г., за наследени задължения към ТД на НАП, в размер на 44 040,40 лева.

От последната справка, представена от управителя, станало ясно, че към момента дружеството има двойно по-голяма задлъжнялост, както към Националната агенция по приходите (НАП), така и към доставчици, банки, консумирана еленергия и др. Финансовата комисия пък установила, че общата сума на задълженията е много над исканата финансова подкрепа от 85 хиляди лева. Към лошата финансова картина се прибавя и фактът, че до момента дружеството не функционира, заради извънредното положение.

Така и не стана ясно какъв е точният размер на задълженията на „Генгер" ЕООД към 30 април т.г. Затова местният парламент реши да гласува исканата финансова помощ от 85 хиляли лева, за да бъде покрито най-неотложното задължение - към НАП. С колко средства още е задлъжняло дружеството, вероятно ще стане ясно на майското заседание.

И въпросът за бъдещето на „Генгер" ЕООД засега остава без отговор. Чуха се различни предложения - за преструктурирането му в общинско предприятие, за отдаване на концесия и т.н. Засега е ясно само, че казусът „Генгер" остава в дневния ред на Общинския съвет и през месец май.

НП

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление