Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Кое всъщност е ж.к. „Възраждане“ и кои са неговите граници?

  09.05.2020 14:30  
Кое всъщност е ж.к. „Възраждане“ и кои са неговите граници?

Георги ДРАКАЛИЕВ

Административно-териториалното деление на град Бургас определя неговите жилищни и промишлени зони, комплекси и квартали. И докато границите на почти всеки един от тях са ясно разграничими, това не се отнася за територията на ж.к. „Възраждане“. Той първоначално обхваща неголяма площ, но впоследствие към него е добавена и една обширна зона от старата част на града. В днешни дни, поради погрешна информация в Google maps, Wikipediа, сайтовете на агенциите за недвижими имоти и диспечерите на таксиметровите фирми, много бургазлии са останали с впечатление, че Възраждане достига до улица „Христо Ботев“.

Ако погледнете страницата на град Бургас в Wikipediа ще се натъкнете на невероятното твърдение, че „комплекс „Възраждане“ се обособява след Освобождението на Бургас от двете страни на улица „Фердинандова“.
Абсурдно твърдение, при положение, че жилищните комплекси у нас се създават чак по времето на социализма.

Според Wikipedia излиза, че в ж.к. „Възраждане“ още през XIX век са се подвизавали Капитан Петко войвода и Гоце Делчев, тъй като в Минковия хан на същата улица, през 1897 година се е провел конгрес на Одринската организация, с участието на Петко войвода, а през 1900 година на същото място Гоце е устроил работилница за производство на бомби за странджанските чети на ВМОРО.

Кое всъщност е ж.к. „Възраждане“ и кои са неговите граници?

През 80-те години на ХХ век в района между улиците „Гладстон“, „Сан Стефано“ и „Мария Луиза“ са построени двадесетина панелни 8-етажни блока, и този район получава името ж.к. „Възраждане“. Това се случва 100 години след Освобождението на България. Веднага след демократичните промени, през 1991 година Общинската управа приема кадастрален, регулационен и застроителен план, съгласно който за западна граница на Централна градска част е определена улица „Гладстон“. С това решение районът между улиците „Гладстон“ и „Мария Луиза“ остава извън Централна градска част и така територията между тях, чак до булевард „Иван Вазов“ започва да се нарича Възраждане.

Въпреки че общинските специалисти по устройство на територията добре знаят границите на ж.к. „Възраждане“, други общински служители неволно допускат грешки. Така например, на стената на Туристическия информационен център на главната улица е отпечатана голяма карта на Бургас, взета от Google maps, на която е изписано „ж.к. „Възраждане“ върху местоположението на Старата поща и Държавната опера. Именно поради това, преди година поисках да бъде изработена и качена на официалната интернет-страница на Общината, дигитална карта с точните административни граници на жилищните квартали и комплекси на града. И още се надявам това да се случи в един хубав момент.

Факт е, че официално към ж.к. „Възраждане“ принадлежи само територията, заключена между улиците „Мария Луиза“, „Гладстон“, „Сан Стефано“ и „Иван Вазов“. Също така е факт, че много бургазлии са убедени, че комплексът започва още от улица „Христо Ботев“, това вярват включително и много хора, живеещи между тази улица и „Гладстон“. Да ги убедиш, че не са прави, дори и при наличието на документи, е толкова трудно, колкото например да убедиш жителите на Република Северна Македония, че не са антични македонци, а имат български произход. Което също е исторически факт, подкрепен с многобройни документи.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил