Вторник, 09 Фев 2021
    
Бургас

Над 800 квестори са нужни за матурата

  08.05.2020 10:36  
Над 800 квестори са нужни за матурата

Дона МИТЕВА

Достатъчно учители има, които да бъдат квестори по време на матурите. Прогнозният брой на учителите, които ще пазят абитуриентите по време на зрелостните изпити е около 800 души.

За Държавния зрелостен изпит по български език и литература има заявени 3 047 ученика, които ще се явят. Те са не само от завършващите 12 клас , но в това число влизат и ученици, които не са взели този изпит от предни години, такива, които са се обучавали самостоятелна и задочна форма на обучение.

А броят на хората, които ще се явят на втори държавен зрелостен изпит, който е предмет по желание е 3 126. Има подадени заявления за явяване на изпити по всички предмети от списъка за втора матура.

Дванадесети клас завършват ученици от 49 училища в Бургаска област, а в 33 има създадена организация за провеждане на матури.

„В тези 33 училища сме подготвили 270 зали. За тях идеята на РУО Бургас е да бъдат осигурени по двама квестори в зала и по трима в коридорите“, коментира инж. Виолета Илиева, началник на Регионалното управление.

Прогнозният брой на квесторите е към 800.

Различното тази година освен намаления брой на учениците в зала, така че да има необходимото отстояние между тях, е спазването на дистанция до влизането в залите. „Предизвикателството за нас е най-сериозно до влизането в стаите. В момента обсъждаме как да бъде разграфен училищния двор, подобно на това, което бе направено пред храм „Св. св. Кирил и Методий“ по време на Великденските празници. И ученикът,  който влезе в училищния двор да заеме обозначено свободно място“, разказа инж. Илиева.

Ще се  използват всички възможни входове, дори аварийните на сградите, така че всеки да стига по най-краткия път до стаята, а повикванията за отделните изпитни зали ще става на няколко пъти.

Към родителите от инспектората се обръщат с настояване да не изпращат деца с температура на изпити. И като ги водят с коли – да спазват  отстояние в прилежащите улици, така че да няма струпване и на автомобили пред сградите на училищата.

Независимо, че тази  година изпитният ден ще започне от 9.00, училищните дворове се очаква да бъдат отворени още от 7.30, за да няма струпване на ученици.

За пътуващите ученици, които са на общежитие в Бургас, на тях е осигурена нощувка вечерта преди матурата. Те вече са уведомени.

За втория ДЗИ, които са от 8.00 и 14.00 часа предметите ще бъдат разпределени по обявения от МОН график.

От РУО напомнят, че изпита за  придобиване на степен на професионална квалификация  оценката се зачита  за втори държавен зрелостен изпит.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление