Понеделник, 01 Фев 2021
    
Любопитно

Антоний Христов-собственик на ARC Academy: Все повече нараства интереса на младите хора към гейм индустрията

  08.05.2020 09:58  
 Антоний Христов-собственик на ARC Academy:   Все повече нараства интереса на младите хора към гейм индустрията

Един от главните проблеми в България е, че има много любители на игри, които не са достатъчно запознати с развитието и възможностите в тази област

 

Днес ви срещаме с Антоний Христов. Той е живял и работил в Холивуд над 30 години, последните 18 от които, е бил художествен директор в Pixar. Антоний взима участие или е бил художествен директор на много от филмите, с които днешните младежи са отрасли като Finding Nemo, Wall-E, The Incredibles 2.

Преподавателската дейност също не му е чужда. 12 години  е бил вечерно преподавател в AAU (Academy of Art San Francisco) и 8 години в CCA (California College of the Arts).През 2017 г. Антони съосновава IDEA Academy в Италия, Рим, и сега пренася неговия опит в България, където заедно със своите партньори основава ARC Academy. Една от основните цели на академията е да въведе младите хора в сферата на игрите и да ги подготви за бъдещи професионални кадри в гейм индустрията, която набира все по-голяма скорост в България.

 

Г-н Христов, набират ли популярност професиите в гейм индустрията в България и как се отразява извънредната ситуацията на цялата сфера? 

Да, със сигурност се наблюдава по-голям интерес от страна на младите в България. Проблем е това, че голяма част не са запознати с възможностите, които гейм индустрията предлага. В момента тя се развива изключително динамично. В бъдеще много неща ще се променят поради настоящата ситуация, но в положителна насока. Винаги съм си задавал въпроса по време на срещи ‘’Защо съм тук, а не пред компютъра?’’. Седиш в трафик, гориш бензин - само минуси за здравето на планетата. Сега ще се научим да работим от вкъщи и да правим много неща от разстояние и това е положително за гейм индустрията. Ако пътуваме по 2 часа да отидем на работа, това е загуба на време, през което можем да работим или пък да играем игри, което е много по-стимулиращо, отколкото да седим в трафика. 

Лесно ли се става част от индустрията у нас? 

Нищо не е лесно в живота по принцип. Трябва сериозна мотивация, да си информиран, заинтересован. Нищо не е невъзможно, но трябва да се трудиш, за да успееш. Има голяма нужда от таланти и специализирани кадри и трудно се намират такива. Но това, че има липса не означава, че се назначават хора без нужните умения. Ние в ARC Academy подготвяме студентите за предизвикателствата в гейм индустрията и им даваме проблеми за разрешаване, с които потенциално ще се сблъскат, когато бъдат наети на работа в някоя компания.

Има ли добри специалисти, които да обучават желаещите тук? 

Имаме невероятни специалисти, просто не са имали възможността досега да споделят своя опит на младите хора. Точно затова се опитваме да свържем креативните таланти с правилните хора, които могат да ги научат. Преподавателите в ARC Academy са професионалисти, които работят в големи гейм дев компании в България. Те имат ценни знания, а те трябва да бъдат предадени на студентите.

Какви са възможностите за образование в сферата?

Няма много варианти- ние засега сме пионери в тази област. Въпреки това има частични класове по гейм дизайн в различни образователни институции. Радваме се, че не сме единствените, защото искаме да помогнем на страната си да развие своя потенциал в гейм дев  индустрията. Засега няма друга академията в България, но има възможност за обучение в университети, въпреки че там доста от студентите отчитат образованието за леко остаряло. 

В какви сфери може да се развива човек в гейм индустрията? 

По принцип академията не е в техническата (засега) насока, не преподаваме програмиране, а се фокусираме върху креативната област - гейм дизайн, сторителинг, world building, modeling, анимацията, mission quest - една много интересна професия с дизайн на герои и светове. Например UI/UX design е микс от технически и визуални елементи, продуцентството - друга роля, която е много важна също за историята на играта. В една гейм дев компания са нужни различни таланти с различни умения. Това, което в България липсва е концептуалната част. Имаме много силни училища за програмиране като Телерик, където можеш да получиш качествено обучение. 

 Началото на май месец стартирахте първия онлайн курс за кариерно развитие  „Как се става: гейм девелопър?“ Защо смятате, че е важно да има подобен курс и какво  предлагате на него?

Един от главните проблеми в гейм индустрията в България е, че има много любители на игри, които не са достатъчно запознати с развитието и възможностите в тази област. Много от учениците играят игри като League of Legends, Fortnite, World of Warcraft и др. , но не се замислят, че могат да станат част от тяхната разработка. Онлайн курсът ще помогне на младите да намерят своята кариерна ориентация и да вземат това така важно решение за бъдещето си.

 

Какво е най-важното, което ще покажете на участниците в курса? 

Онлайн курсът е с ограничено време и не можем да обучим участниците за професионалисти, но се надяваме да покажем на много млади хора какви са професиите, изборите и пътищата в гейм индустрията. Много хора нямат никаква представа какво се прави в една гейм компания и какви са професиите. Това е препятствие за човек да се отдаде на нещо, което обича да прави. Опитваме се да дадем яснота за възможностите в гейм индустрията, но и да опишем изчерпателно какво включват, какви са предизвикатеслтвата, креативните възнаграждения. 

Колко лектори ще бъдат част от обучението? Разкажете ни за тях.

Подбрали сме 8 лектори, някои от тях нови, които са своеобразни специалисти в гейм индустрията. Те ще преподават лекции на теми как се става гейм дизайнер, гейм програмист, аниматор, концептуален артист и левъл дизайнер. Надяваме се да привлечем новите лектори към екипа на академията и така да разширим дейността ни, като помогнем за развитието на гейм индустрията в България. 

Какви умения и интереси трябва да притежават желаещите, за да влязат в курса? 

Хора с всякакви умения могат да се включат, за да се фокусират повече върху това, което търсят като професионална насока и за да разберат дали гейм индустрията е правилното място за тяхното развитие. Онлайн курсът е ориентиран към тези, които имат интерес към рисуването, творческото писане, моделирането, програмирането и разбира се, които обичат видео игрите. Освен това е подходящ и за всички, които искат да се преквалифицират професионално и да опознаят една нова за тях индустрия. 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте