Сряда, 10 Фев 2021
    

Вижте кой материал няма да влиза в изпитите след 7 и 12 клас

  05.05.2020 10:19  
Вижте кой материал няма да влиза в изпитите след 7 и 12 клас

Освен новите дати за Националното външно оценяване след седми клас и за държавните зрелостни изпити на абитуриентите министърът  на образованието Красимир Вълчев съобщи, че в държавния зрелостен изпит по български език и литература няма да се включват въпроси от лириката на Никола Вапцаров, от романа "Железният светилник" на Димитър Талев, както и от романа "Тютюн" на Димитър Димов.

На външното оценяване по български език и литература в 7 клас няма да присъстват произведенията: "Бай Ганьо пътува" от Алеко Константинов, "Неразделни" на Пенчо Славейков, "Заточеници" на Пейо Яворов, "По жътва" на Елин Пелин и "По жицата" на Йордан Йовков.

Това не означава, че тези теми няма да се изучават, подчерта министър Вълчев.

За болните от COVID-19 или под карантина седмокласници министърът каза, че ще се осигури възможност за провеждане на изпита след PCR тестове в предходния ден или 36 часа предварително. След отрицателен резултат, в отделно помещение, тези ученици  ще може да положат изпитите си.

До преди няколко дни е имало 14 такива ученици, поясни Вълчев.

 Ако има обаче болни деца, ще се вземе най-благоприятното решение за тях, за да не бъдат ощетени. „И в предходни години сме имали такива случаи - деца с шарка или с операция в същия ден”, поясни министърът на образованието.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление