Петък, 19 Фев 2021
    
Любопитно

Красимир и Станимира – бургазлиите, които творят по време на пандемия

  02.05.2020 19:26  
Красимир и Станимира – бургазлиите, които творят по време на пандемия

Михаил КОЛЕВ

 

Двама бургазлии успяха да впечатлят своите съграждани с творенията си по време на извънредното положение. Красимир Марчев и Станимира Грег хванаха четките и боите, като изрисуваха електрически табла, намиращи се на кръстовището на улиците „Александър Велики” и „Патриарх Евтимий” в морския град.

Трудът на двамата не остава незабелязан и те получават постоянно комплименти от минаващите покрай тях хора

Идеята е възникнала преди няколко дни съвсем спонтанно в Станимира, въпросните табла са разположени точно пред нейния блок. Тя е споделила за намеренията си пред Красимир, когато са се засекли случайно на път за НАП. От своя страна, той приема веднага предложението да се включи и да й помогне, тъй като е фотограф и според Грег има „окото” на истинския творец.

Творческият екип се познават от 2006 година, като през това време са участвали заедно в няколко съвместни инициативи. Красимир е бил фотограф на всичките изложби на Станимира, чието друго хоби е създаването на рециклирани бижута от пластмаса. Тя съответно е „връщала жеста”, като се е включвала в негови проекти.

Бургазлийката споделя, че отдавна таблата в нейния блок са й правили неприятно впечатление, тъй като били ръждясали и облепени с афиши. Именно това породило у нея желанието те да придобият по-красив вид.  Собственост са на телекомуникационни компании, но екипът не смята, че те биха имали нещо против тяхната работа. Допитала се и до съседите си дали нямат нищо против идеята и всички са дали своето съгласие.

Тандемът Красимир-Станимира е работил заедно през годините и по други проекти

„Като човек, който цени и харесва красивото, а и във времената, в които живеем – просто исках да внесем малко красота и усмивки по лицата на хората”, казва Грег, а нейният партньор в това начинание я допълва, като разкрива, че има ефект от целия им труд, защото много от хората, които минават покрай тях, ги поздравяват и получават комплименти за стореното.

И въпреки че творят в условия на пандемия, това по техни думи не само, че не смущава местните, но и им вдъхва вяра, че животът продължава.

Част от материалите, с които артистите творят 

Първоначално сюжетите, които да изрисуват, са били няколко, по идея на Грег, но крайната дума тя предоставя на Красимир.

„Започнах с едно сърце, което в началото приличаше на ягода, защото не го бях направила като хората. Но тръгнах от него, защото то символизира сърцето на дома, на добротата. Отгоре над него има рози, които разцъфтяват. И ние, хората, може да „разцъфтим”, стига да бъдем добри, категорична е Станимира и казва, че досега и двамата никога не са творили върху елтабла.

Но се очертава, че за в бъдеще ще им се налага отново да вдъхнат красота на подобни места, тъй като много техни приятели са ги помолили да изрисуват табла и по други части на града.

„Ние като едни артисти не можем да стоим без работа в условията на извънредното положение и затова сме насреща за подобни идеи”, признава фотографът Марчев.

Извън рамката на този труд Красимир е отдаден на изкуството, като негови продукции са придобили не само национална, но и световна популярност. С фотография се занимава от много време, като от 10 години има свое собствено студио. Снимал е и музикални клипове, като с един от тях – „Мостът”, придобива широка популярност през 2013 година. Това се случва в интернет платформа на световната поп икона Мадона, на която артисти от цял свят имат възможността да покажат творбите си, обединени под една тема.

„Пусках на няколко пъти свои творения и веднъж в избора за най-хубавите проекти на деня Мадона се спря на моя. Беше ми интересно и бях изключително щастлив. Това ми бе като един трамплин, който ми отвори доста вратички”, не крие щастието си той.

Последвалият лавинообразен интерес от страна на местни и национални медии провокира артиста да продължи работа по своите авторски аудио-визуални проекти. Той умело борави с различните изкуства и успява да накара зрителя да се потопи в неговия магически свят.

Уменията и талантът на Марчев придобиват още по-голяма популярност, като той взима участие в петия сезон на „България търси талант“ с два авторски мултимедийни пърформанса, излъчени в прайм-тайма по bTV през 2016 година.

Станимира, другата част от творческия тандем, е преводач от английски и немски, а от няколко години е и представител на хотелска верига за България. Пътувала е много по света, живяла е на най-различни места и по нейни думи това й е отворило очите за много неща. „Винаги съм искала и нашите български очи да се отворят за хубави неща, които срещаме“, добавя тя.

От 2012 година се е запалила по едно нетрадиционно хоби – прави бижута от рециклирана пластмаса. Интересът й се запалва след като гледа в Интернет цветя за декорация от пластмаса.

„Пробвах се с това, но аз лично предпочитам живите цветя, а не съм фен на пластмасата в този й вид. Но пък обичам бижута, харесват ми и започнах от едни обеци за себе си, впоследствие направих и пет тематични изложби. През годините много мои неща направих и подарих”, казва бургазлийката.

Благодарна е на Община Бургас за подкрепата, която е получавала винаги през годините за нейните творчески изяви и се надява, че и занапред ще е така и не само към нея, но и към колкото се може повече творци в града.

„Защото това е нещо много важно за нас и нашия град. Той винаги е бил културно средище и това отново се възражда, което ме прави много щастлива”, признава Станимира Грег.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот