Събота, 20 Фев 2021
    
Созопол

Созополчани на мълчалив протест срещу концесионера на централния плаж

  20.11.2020 16:14  
Созополчани на мълчалив протест срещу концесионера на централния плаж

Днес созополчани излязоха на мълчалив протест срещу концесионера на централния плаж. По думите им те са против незаконните действия предприети от негова страна.

Ето какво написаха в открито писмо недоволните:

„Гражданите на Созопол, тук на плажа и с подписки към настоящия момент от 912 жители, искаме незабавно спиране на всякакви действия по разкопаването на градския плаж с багер и друга техника, независимо как представителите на концесионера наричат търсения резултат - диги или контра борд !

Ние не приемаме твърдението, че работата на багерите „ не включва изкопни работи, не се изравя пясък“ ! Напротив, и това е видимо!

Ние не приемаме твърдението, че действията, които са предприети от концесионера имат за цел „предпазване на пясъка от морските вълни..“ Напротив, твърдим, че морските вълни създават пясъка и спирането на този процес е груба намеса в ландшафта, фауната и флората на тази територия!

Ние не приемаме, че тези действия не „засягат Черно море, не нарушават Закона за водите, Закона за биологичното разнообразие, Закона за околната среда“. Напротив : Твърдим, че нито една институция от горе изброените не се е произнесла по необходимостта от такива действия чрез проучване и експертно становище както ни увери министърът на туризма!

Ние не приемаме и протестираме срещу действията на концесионера, който ни ограничава правото на достъп до публичната държавна собственост – морския бряг, без никакво правно основание!

Ние категорично държим: На централния градски плаж, който съгласно решение на МС № 320 от 7.09.1974г. , а и по действащия ОУП ,попада в територията на стария град, обявен за архитектурен и археологически резерват „Старинен Созопол“, и който съгласно чл.50, ал.3 от ЗКН е със статут на археологически резерват „Античен град Аполония“, да се извършват действия от всякакво естество, съгласно разпоредбите на ЗКН и да се спазват разпоредбите, които гласят: „Паметник на културата е всяко недвижимо и движимо автентично материално свидетелство за човешко присъствие и ЗА ПРОЦЕСИТЕ В ПРИРОДАТА, което има научна и / или културна стойност и ПРИТЕЖАВА ОБЩЕСТВЕНА ЗНАЧИМОСТ „!

В тази връзка, настояваме компетентните законодателни органи да предприемат решения за промени в закона за концесиите и следващите го, с които да се даде право на общините с плажни ивици, попадащи изцяло в урбанизирана територия, да кандидатстват и получат стопанисването на тези плажове като първи по право!“.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Култура Мнения
Вивиана Асса: Между черно-белия и цветния Бургас
  15.11.2020 10:36      

Искам внуците ни да знаят кои сме и какъв е бил нашият живот