Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бизнес

Над 220 хиляди лева взима бургаският бизнес от третия транш по мярката 60/40

  30.04.2020 17:20  
Над 220 хиляди лева взима бургаският бизнес от третия транш по мярката 60/40

 

 

Доста фирми с хотелиерска и ресторантьорска дейност са сред получателите

„Черноморско злато“ са рекордьори в цялата страна – близо 77 хиляди лева

 

Георги РУСИНОВ

 

Над 220 000 лева ще вземе бургаският бизнес от третия транш на мярката 60/40. Това показва репортерска проверка на „Черноморски фар“. 24 са общо фирмите от областта, получили държавна помощ за месец март. 455 са в цялата страна, а общата стойност на парите е 1 441 014.99 лева.

Сред бургаските фирми изпъкват няколко по-големи суми. Рекордьори, не само на областно ниво, но и за страната за месец март е поморийската „Черноморско злато“. Винопроизводителите ще получат 76 473,24 лева за заплатите на 100 души.  Стряскащата сума обаче прави по около 765 лева на човек.

Строителната „Пътстрой Бургас“ е следващата с най-голяма помощ от държавата за третия месец на годината. Тяхната сума е в размер на 55 692,87 лева за заплатите на 112 работници – малко над 497 лева на човек.

Затруднената още преди COVID-19 криза „М-БУС“ заради намаляващия брой пътници до няколко общини в Бургаска област, ще се възползва от 23 858,22 лева за заплатите на 100 свои работници. Тук значително спада помощта на човек – около 239 лева.

Малко под топ 3 на получилите помощ остава бургаската „Маяк М“. Фирмата, занимаваща се с търговия на едно и дребно с промишлени стоки, търговия с метали и изделия от метал, според Търговския регистър ще получи 20 822,95 лева за заплатите на 52 души. По около 400 лева държавна помощ за работник.

Следващите по размер на помощи отново са бургазлии – „Панджи 2000“. Според Търговския регистър фирмата се занимава с вътрешен и международен туризъм, хотелиерство и ресторантьорство и други дейности. Тяхната помощ от държавата е в размер на 11 501,22 лева за заплатите на 24 души. Около 480 лева на работник.

Карнобатската „Пенелопа Билдинг“ е следващата в списъка. Според Търговския регистър дейностите на фирмата са доста на брой, като сред тях са и туристически, туроператорски и турагентски сделки, включително хотелиерство и ресторантьорство. 30 души общо във фирмата ще получат 9428,70 лева, или по 314 лева на човек.

Рекордьор по най-много дейности от присъстващите фирми е руенската „Евро 89-Добромир-Мустафови Сие“. Базираната в руенското село Добромир фирма изглежда е превозвач, но има още куп работи, с които се занимава. Сред тях автосервизни, автомонтьорски, закупуване и внос на автомобили втора употреба, но и оксиженни, електроженни, дърводелски, шивашки и строителни услуги. Изкупуване, преработка и търговия на едро и дребно на селскостопанска, животинска и промишлена продукция в страната и чужбина.

Влизат още дейности с млекарство, пчеларство, производства на закуски и хляб и хлебни изделия, сладкарска, кухненска продукция, чай, кафе, сладолед и други. Разбира се, и ресторантьорството, и хотелиерството присъстват в дейностите на руенската фирма. Явно като най-засегнат сектор заради извънредното положение, всички с такава дейност кандидатстват за помощи.

Ала не спират дотук. Има още експлоатация на електронни игри и ротативки, разкриване на магазини и ресторанти, търговия с кинкалерия, пасмантерия, бижутерия. Бояджийски услуги, медицинско обслужване (частна практика), производство и търговия на култивирани гъби в сурово и преработено състояние в страната и чужбина, ядки, слънчогледово и тиквено семе, даване под наем на автомобили и товарни автомобили, битови, битови елуреди, магнетофони, видеоапаратура, оказионна търговия, са още изброени в списъка с дейности.

Та „Евро 89-Добромир-Мустафови Сие“ ще получи помощ в размер на 6515,63 лева за заплатите на 24 работници, или малко над 272 лева за всеки един от тях.

„Рекоба-България“ ще вземе 5402,62 лева помощи за трудовите възнаграждения на 10 свои работници – по 540 лева на човек. И тук като при карнобатската „Пенелопа Билдинг“ Търговският регистър показва безбройно много дейности на бургаската фирма, като и при тях присъстват хотелиерски и туристически услуги. „Йорговски“ е друга бургаска компания, възползвала се от мярката 60/40. За десетте души на фирмата, занимаваща се също с доста разнообразни дейности, сред които хотелиерство и ресторантьорство, което от проверката ни изглежда се налага като тенденция, ще вземе помощи в размер на 2125,55 лева. По 212 лева на работник. Аналогична е ситуацията и при „Идеа Верде“. Бургаската фирма, сред чиито дейности има озеленяване, търговия със селскостопанска и декоративна растителност, има разбира се, и хотелиерство, и ресторантьорство. 1864,06 лева е помощта за пет души от фирмата. Почти 373 лева на човек.

„Кузманов Ауто 1“ – още една бургаска фирма с хотелиерство и ресторантьорство сред дейностите си. Очевидно е, че основната са автосервизните услуги и дейностите с автомобили като цяло, но очевидно в Бургас всеки има кафе, ресторант, или хотел. 2 души от фирмата ще получат по 238,32 лева, или 476,64 лева помощ общо. Компания с дейност основно в монтажа и сервизното обслужване на климатици също получава държавна помощ. Това е „Клима Интериор“ и трима нейни служители ще си разделят 741,87 лева. Търговският регистър показва и тук хотелиерство сред дейностите.

Един работник „Сървей Консулт“ от Бургас ще получи 260,17 лева от третия транш на мярката 60/40. Търговският регистър посочва основно дейности с геодезията, кадастъра и проектирането. Присъстват обаче дейности в недвижимите имоти. Една от малкото в този списък, „Сървей Консулт“, няма хотелиерство или ресторантьорство сред дейността си.

Следва фирма в сектора на недвижимите имоти, която обаче също има и хотелиери и ресторантьори. „Модерн Пропърти“ от Бургас ще получи помощ от 119,17 лева за един от служителите си. Девет души от бургаската „Булимпекс БГ“ пък ще си разделят по малко над 258 лева за заплати. И тук дейността е богата – препродажба на стоки, продажба на стоки собствено производство, посредничество, комисионни и спедиционни сделки, транспортни и превозни сделки. Сред множеството дейности са и хотелиерски, ресторантьорски, туристически, рекламни и други услуги. „Фи Груп“ получава помощ от 257,21 лева за заплатата на един служител. Дейностите й са сходни с тези на „Булимпекс БГ“.

За малко разнообразие идва ред на още една фирма от Поморие. „Ромарт Плюс“ получава помощ от 594,62 лева за трима от работниците си. За тях поне Търговският регистър показва основно дейности в ресторантьорството и туризма. „Кибер 1“ от своя страна, която излежда е производител, както и препродавач на пазара, ще получи средства в размер на 118,77 лева за един от служителите си. Хотелиерските, туристическите и рекламни дейности също са част от портфолиото на фирмата. „Адс-Травъл“ е друга бургаска компания с доста дейности на пазара. Очевидно и при тях ресторантьорството и хотелиерството присъстват, както и туроператорските и турагентските сделки. Двама работници ще получат по близо 278 лева помощ от държавата.

Един работник в бургаската фирма „Евросървиз“, която търгува с каучукови изделия, масла и акумулаторни батерии ще вземе 257,43 лева помощ. Сред дългия списък от дейности и на тази фирма присъстват хотелиерството, ресторантьорството, туроператорската дейност и рекламата. Несебърската туроператорска компания „Диа Тур“ получава помощ от 725,51 лева за двама от работниците си. Фирмата предлага и хотелиерски и ресторантьорски услуги.

Двама от бургаската „Богородица“ ще си поделят по 150 лева пари от държавата. Тя е следващият истински хамелеон в списъка ни. Сред близо 30-те дейности, които извършва са и хотелиерската и туристическата. Двама в „Тенор“ пък ще вземат обща помощ от 616,54 лева. Сред дейностите й са изброени и международният и вътрешният туризъм.

Последни в списъка и с най-малко помощ са „Алмеда“. Там един от служителите ще вземе 97,61 лева помощ. Вътрешна търговия, бартерни сделки, реекспорт, строителство на промишлени, граждански, туристически и други обекти, както и хотелиерски и туристически услуги са сред дейностите им.

Рекордьор иначе в страната по най-малка помощ е „Папи-М“ 94 – 14,77 лева.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил