Понеделник, 08 Фев 2021
    
Бизнес

Ангелкова: Няма основание за моята оставка

  29.04.2020 14:45  
Ангелкова: Няма основание за моята оставка

„Няма основания за моята оставка”, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на Бтв, коментирайки искането на 537 туроператора и 32 неправителствени организации за нейното отстраняване от поста й.

„Оставка се иска, когато си виновен за нещо конкретно или не си направил нещо. В момента секторът не функционира и напрежението е огромно. Секторът е блокиран от заразата, но не съм я предизвикала аз”, каза Ангелкова и отбеляза, че не само туристическият бранш в България е в подобна ситуация.

Според не са предприети мерки за подпомагане на бранша. Министърът на туризма отбеляза, че правителствените мерки в помощ на бизнеса обхващат и туроператорите, а освен тях били обсъдени и мерки на ниво ЕС като създаването на Европейски компенсационен фонд.

„Има предприети конкретни финансови мерки, включително с възможности за безлихвено кредитиране, макар че не се казва кредитиране за туроператор, те обхващат предприятия, работещи на територията на страната и отговарящи на условията”, заяви Ангелкова.

Министърът на туризма е оптимист за летния сезон и стартирането му на 1 юли.

В момента се обсъждат мерки с браншовите организации като НХРА и Националният борд по туризъм какви да бъдат предприети, за да се отговори на изискванията за социална дистанция по време на сезона.

Обсъждат се варианти хотелите да бъдат заети 50% или на две трети от капацитета си, за да се избяга от голямото струпване на хора. Очакват се и предложения от бранша за пропускателни режими и часови пояси на хранене. Всичко това се прави в тясно сътрудничество с Националния оперативен щаб, обясни Ангелкова.

Ще има и пренареждане на чадърите и шезлонгите по плажовете, а до дни ще бъде публикуван на сайта на министерството списъкът на ивиците, където няма да има такса за ползването им.

Трябва да има единна политика на отварянето на границите в ЕС и създаването на стандарт за пътуване, за да не се стигне до хаос, смята министърът на туризма.

Според нея не трябва да отменяме резервациите си за почивките през юли и август, но тя отново призовава да предпочетем българското Черноморие и да подкрепим родния туристически бизнес.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
проф. Димитър Луджев-Големият проблем на българския преход е, че създадохме формална демокрация
  10.11.2020 15:12      

От нея прозира един партийно-клиентелистки модел на управление