Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Модерен медицински кампус по американски модел ще има в Бургас

  28.04.2020 12:44  
Модерен медицински кампус по американски модел ще има в Бургас

Ново крило в „Дева Мария“ ще дава възможност за трансплантации

 

Георги РУСИНОВ

 

Медицински кампус по най-модерен американски модел ще има в Бургас. Това обяви собственикът на УМБАЛ „Дева Мария“ във Ветрен Семир Абумелих. Общински съвет – Бургас подкрепи докладната с искане за допускане на строителство над допустимите норми. Става въпрос за ново болнично заведение на Абумелих. Инвестицията е изцяло частна. Теглил е 25 милиона лева кредит, ще инвестира и толкова собствени средства.

Пред Общински съвет – Бургас той дойде да представи проекта и да защити искането си за по-високо строителство. Сградата ще представлява корпус към сегашната болница и ще е 12-етажна като последните 4 етажа ще се предоставят за медицински кампус на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Корпусът ще е изцяло модерен и за направата му са взети най-добрите практики от света, включително и от световноизвестната „Майо клиник“ в Щатите.

„Само преди 10 години бургазлийки ходиха да раждат в Сливен, хората се лекуваха в София, Пловдив и други градове. Процесът обаче се обърна. Сега вече от Сливен и Ямбол идват да раждат при нас. Доста хора от различни градове идват да се лекуват при нас. Тоест за последните 10 години ние обърнахме процеса. Смятам, че е важно да имаме такъв медицински кампус, защото ще произвеждаме всякакви специалисти“, обясни Абумелих.

Той добави, че на тях до 8 етажа са им достатъчни.

„Всичко над това ще е много сериозна учебна база. Както казах това е пример от Щатите, където кампусът е в болницата. Доцента води лекции, а след това взима студентите със себе си в отделението. Учебната база ние няма да я стопанисваме. Тя е на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“. Това е голяма работа, да знаете и благодарение на този университет ще се развива медицината в Бургас“, обърна се към съветниците той.

Инвестицията е сериозна особено в това време на криза, поясни Абумелих.

„На път съм да се откажа, кризата е тежка. Само аз си знам как се оправям, но важното е да оставим нещо след себе си“, каза още той.

Всички политически сили се обединиха, че начинанието е прекрасно и много важно за града. Кметът Димитър Николов също взе думата. Той обясни, че всички бургазлии са „виновни“ това да се случва и медицината в Бургас да се развива.

„Ако не бяха вашите решения да изградим медицински факултет в Бургас, нямаше да има нужда да правим лекционни зали в болниците. Откакто стана факт този факултет налага собствениците на болниците да правят образователна инфраструктура за студентите. Това решение принуди и днес багерите да копаят за нова детска университетска болница, където също ще се обучават бъдещи лекари. Ако го нямаше този факултет, нямаше да има кой да преподава“, поясни Николов.

Стана ясно още, че в новия корпус на Абумелих ще има възможност за извършване на трансплантации. Той обясни, че поддържат директна връзка с Университет „Джон Хопкинс“ в Щатите.

„Защо да го нямаме и в Бургас? Летище Бургас между другото ни дава прекрасна възможност и за здравен туризъм. Защо да не кацат тук англичаните да си оправят ставите?“, каза собственикът на болницата.

От 49 гласували общински съветници, 48 подкрепиха докладната записка и само един се въздържа. След решението последваха и аплодисменти в залата.


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил