Четвъртък, 28 Яну 2021
    
Бургас

Откриха умрели птици от рядък вид по бургаския плаж

  23.04.2020 16:45  
Откриха умрели птици от рядък вид по бургаския плаж

За умрели птици по бургаския плаж, съобщават от Българска фондация Биоразнообразие. Сигналът е подаден от Кристина Костова до тях по време на Великденските празници. Бройката е била за 10-15, едва ден след това експерти от Фондацията откриват четири, от които само една по-запазена.

Птиците бяха от вида средиземноморски буревестници, казват от там.

По тях нямаше видими следи от рибарски мрежи, корди, мазут и др. външни белези, които категорично да сочат за причините за смъртта.  За съжаление птиците бяха в доста лошо състояние след три дни на плажа, така че не може да твърдим дали са загинали от естествена смърт или причините са свързани с човешка дейност. Жалко е, че не успяхме да реагираме навреме докато птиците са по-запазени, за да информираме РИОСВ Бургас и да се съберат екземплярите, защото и Бургаският природо-научен музей, и Националния природо-научен музей щяха да са доволни да ги получат за колекциите си, тъй като  тази птица много рядко идва към брега и експонатите са доста ценни.

Свързахме се и с д-р Петър Янков от ПЗЦ „Пода“, който потвърди, че: „В последните дни около 24 000 от тези птици гонят пасажите с риба в Бургаския залив и при толкова големи струпвания е естествено да има и жертви сред тях. Разбира се възможно е някои да са загинали от рибарските мрежи в залива, но бройката мъртви птици не е такава, че да предполага нещо по-различно от обичайната смъртност за такава висока численост.“

Средиземноморският буревестник (Puffinus yelkouan) е малка птица с размерите на гълъб, разпространен по Средиземноморското крайбрежие. У нас долита понякога в многочислени ята за изхранване през Босфора и често следва пасажите  риба, а понякога, ако са го изпреварили в откриването им – и риболовните кораби. Световно застрашен вид в категорията „Уязвим“ (BirdLife International, 2020), а световната популация се оценява на около 33 хил. гнездящи двойки или ок. 100 хил. птици (IUCN, 2018). Основни заплахи за вида са строителството в крайбрежната зона, където са местата му за гнездене, развитието на туризма, хищничество от бозайници и птици. Освен това има данни, че птиците загиват като приулов в рибарски мрежи или парагади.

Поздравяваме активната гражданска позиция и призоваваме всеки, който има възможност да следи и да подава сигнали, когато види нарушения в природата. Молбата ни е сигналът да се подава възможно най-скоро след установяването му, да се прави колкото може по-подробно описание и да се оставя и телефон за връзка, за да можем и ние да реагираме своевременно и да бъдем от полза.

Освен това искаме да отбележим, че в условията на извънредно положение разпространението на всякакви слухове процъфтява и растат страховете на хората за различни катаклизми. Няколко пъти получаваме запитвания за падането на мъртви птици от небето и снимки от различни точки на Европа. Споделяме примера с лястовиците в Южна Гърция, където екстремни метеорологични условия в началото на април и по-специално силните ветрове принудиха хиляди прелетни птици да спрат пътуването си и отчаяно да търсят убежище.  Природозащитниците там апелираха към хората да не ги приближават и безпокоят, защото са с отслабени сили и всяка допълнителна загуба на енергия може да бъде фатална за тях. Много птици кацат направо на асфалта и шофьорите трябва да са внимателни, защото ще бъде жалко птица, изминала хиляди километри над Сахара и Средиземно море, да се озове под колелата на кола.

Така че преди да повярвате на някоя фалшива новина, потърсете логично обяснение, проверете информацията от няколко източника и се допитайте до експертно мнение.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил