Понеделник, 01 Фев 2021
    
Култура

Излагат реставрирана икона на Свети Пантелеймон в бургаския музей

  22.04.2020 10:21  
Излагат реставрирана икона на Свети Пантелеймон  в бургаския музей

Икона на Свети Пантелеймон от фонда на Регионален исторически музей – Бургас, която се нуждаеше от реставрация, вече е възстановена и предстои да бъде изложена в експозицията на музея.

Изборът да бъде по-скоро реставрирана беше направен по молба на нашите приятели от Социален център „Бургас“, които подпомогнаха събирането на средства за нейното възстановяване. Желанието им се основаваше на обстоятелството, че Свети Пантелеймон е почитан като един от светците – лечители, на когото много хора възлагат надеждите си за изцеление. Светецът се счита за закрилник на лекарите и акушерките.

Иконата е сред културните ценности, придобити от Бургаския музей след акции на полицията, свързани с изземване на предмети - обект на незаконен трафик. Произходът й не е известен, не е ясно и кой е авторът – иконописец. Изписана е в съответствие с така наречения академичен стил, характерен за края на деветнадесети и началото на двадесети век, когато в иконописта навлизат западно – европейски и руски влияния. Реставрирането на иконата е дело на Десислава Томова и Любен Колев.

Екипът на РИМ – Бургас изказва отново своята благодарност към всички дарители, които помогнаха в събирането на средства за възстановяването на иконите от фонда на музея. Реставрирането на културните ценности продължава.

 

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения
Христо Шопов, актьор: Българинът се фука с породисти кучета, както с автомобила си
  31.10.2020 17:05      

Няма по-благодарни очи от това на животно от улицата   Инте