Сряда, 27 Яну 2021
    
Мнения

Фирми искат да изследват за коронавирус служителите си

  16.04.2020 10:25  
Фирми искат да изследват за коронавирус служителите си

Д-р Петранка Стаматова е началник на Микробиологичната лаборатория в ДКЦ 1 в Бургас, където от няколко дни се извършват тестове за коронавирусна инфекция. Д-р Стаматова е със специалност „Микробиология, паразитология и вирусология“. Работи в лабораторията  над 40 години. Новото изследване може да се направи след записване на  0886816857, а пробите се вземат всеки работен ден от 8 до 12 часа.

 

- Д-р Стаматова, пояснете какви тестовe за коронавирус могат да се направят в лабораторията в ДКЦ 1 в Бургас?

- Това са серологични тестове, кръвни, в които се откриват антитела на остра и на хронична инфекция. Два вида доказва пробата. Може да се установи при пациенти, които са болни в момента, или са преболедували. Особено значение ще има, когато се търсят наличие на антитела, тоест дали е създаден имунитет против грипа. Сега, на този етап е може би малко рано – хората още не са били масово болни.

- Тоест на по-късен етап изследването би било особено полезно.

- Да, то и сега е полезно. Защото има значение колко от хората са прекарали корона инфекцията и са си създали имунитет. Това също е важно. Защото има много безсимптомни носители, които би трябвало да имат антитела. Ако имат добра имунна система, разбира се. Невинаги има наличие на антитела при даден пациент, дори и да е преболедувал. Може да се образуват антитела, може и да не се образуват – това зависи от имунната система и важи при всички инфекциозни заболявания, не само при COVID-19. Но тестът е важен за откриване в обществото на хора, които имат единия клас антитела и не са опасни, но и за откриване на пациенти, които са с другия клас антитела и  са заразоносители и не трябва да се движат в обществото.

- Следвайки алгоритъма, определен за коронавирус, какво се случва с тези, при които откриете, че са с активно в момента заболяване?

- Веднага след като това се установи, се взема носен и гърлен секрет от лабораторията по правилата за PCR. Така сме инструктирани от РЗИ и се изпращат за допълнителни изследвания в генетична лаборатория. На кутията на тестовете, която аз видях, производителят описва 95% чувствителност. Но дори и да са 100%, в момента стандартът в България за доказване е с PCR. Бързият тест  е за доказване на заразоносители. И становището, което дадоха група лекари за масов скриниг на населението касае точно този тип тестове – бързите. За да се установи в обществото каква част са го прекарали. На практика те не са опасни, ако по-голямата част от хората са го прекарали на крак. Но хората още не са на свобода и тогава те ще имат още по-голямо значение.

- Привърженик ли сте на тезата за масово изследване на населението?

- Не мога да кажа категорично. Това ще даде една представа за носителството за определени групи. Това е много важно за медицинските лица, които се срещат ежедневно с много пациенти.

- Колко желаещи за тестване имате до момента?

- Миналата седмица имах един открит случай и 6-7 отрицателни. Част от тях бяха на колеги-лекари. Те бяха болни, но нямаха антитела за коронавирус. Положителния изпратих за по-нататъшни изследвания. Има една фаза, когато и двата класа антитела циркулират в кръвта. Пациентът може да е изкарал тежката фаза, но пак е опасен за околните. Затова трябва да е изолиран.

- Моля, обяснете реда, по който могат да се запишат пациентите.

- Предлагаме да се обаждат по телефона, за да няма струпване на хора. Записването е по телефона, с цел хората да не се срещат и виждат. За да минат спокойно тези, които са се записали. В рамките на час-час и половина става всичко. Резултатът се изпраща по елекронна поща, така че не е необходимо повторно идване в лабораторията. Само едно идване е достатъчно.

- Каква е цената на теста?

- 35 лева е цената. Самият тест е подходящ и за по-малки деца. Защото, виждате първоначално беше съобщено,че деца и млади хора не са толкова уязвими. Но напоследък се съобщават такива случаи. Държа да кажа също, че при вземането на пробите се спазватвсички мерки за безопасност. Хората трябва да са маска, а ние сме с предпазни средства.

- За кои групи хора е най-подходящо това изследване?

- За групи, които са прекарали някакво заболяване – грип например. С теста могат да разберат дали не са изкарали коронавирус. Много е подходящо за колективи, различни фирми и компании, в които работят много хора. Имаме вече такива запитвания.

- Ако някой е със симптоми, може ли да се изследва при Вас?

- Ако е носител – трябва да действа по каналния ред. Обажда се на личния лекар, който да извика линейка и да го закара в Бърза помощ. Там трябва да му вземат проби и евентуално да го изследват с PCR-тест.

 


Анкета

Ще отидете ли да гласувате по време на пандемия?


Резултати

Мнения

Мнения Поморие
Галина Мешкова, еколог: Климатичните промени намаляват видовото разнообразие на птици
  24.10.2020 15:10      

Галина Мешкова е дългогодишен сътрудник на СНЦ „Зелени Балкани“, завършил