Вторник, 23 Юли 2024
    
Любопитно

Най-сладкият в годината: 7 юли - денят на шоколада

  07.07.2024 16:20  
Най-сладкият в годината: 7 юли - денят на шоколада

Всяка година на 7 юли любителите на шоколада мотат да се отдадат на любимото си лакомство без чувство за вина. Денят е посветен и на всички видове лакомства, направени от шоколад, включително шоколадово мляко, горещ шоколад, шоколадови бонбони, шоколадова торта, брауни или всичко, покрито с шоколад.

Шоколадът се получава от семената на тропическото дърво Theobroma cacao. Какаото се култивира от поне три хилядолетия и расте в Мексико, Централна Америка и Северна/Южна Америка. Най-ранните известни документи за използване на семена от какао са от около 1100 г. пр.

Тъй като семената на какаовото дърво имат много силен, горчив вкус, те трябва да ферментират, за да се развие вкусът им. След като ферментират, преработвателите изсушават, почистват и изпичат зърната. След изпичането се отстранява обвивката, за да се получат какаови зърна. След това какаовите зърна се смилат и се получава какаова маса, която представлява чист шоколад в груб вид. Какаовата маса обикновено се втечнява чрез процес, при който се получава шоколадов ликьор. По време на този процес шоколадовата течност се разделя на два компонента: какаово твърдо вещество и какаово масло.

Девет от всеки десет души обичат шоколад. Около 1 милиард души ядат шоколад всеки ден. Освен че е толкова вкусен, шоколадът има и някои ползи за здравето. Шоколадът повишава нивата на серотонин и допамин, което спомага за подобряване на настроението. Черният шоколад също може да бъде особено полезен за вас. Черният шоколад е мощен източник на антиоксиданти, а освен това помага за подобряване на кръвообращението, понижаване на кръвното налягане и намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Източник: БГНЕС


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Теодора Велева – TEDDY VL: Сцената на „Бургас и морето“ ще ми даде възможността да покажа това, което мога
  21.07.2024 16:39      

Теодора Велева, известна с артистичния си псевдоним TEDDY VL, е талантливо шестн