Петък, 04 Oct 2024
    
Спорт

Вълнуващото „Евро 2024“ продължава с четвъртфиналите от днес

  05.07.2024 18:01  
Вълнуващото „Евро 2024“ продължава с четвъртфиналите от днес

Източна Европа остана само с един представител – Турция

 

Георги РУСИНОВ

 

Емоциите около Европейското първенство в Германия не спират. Във вторник вечерта станаха ясни и последните четвъртфиналисти от изиграните първи мачове в елиминационната фаза на осминафиналите. Западна Европа изпраща 7 национални отбора в следващите решаващи срещи, а Източна – само един. Турция спечели срещу Австрия в последния осминафинал с резултат 1:2.

По-рано същата вечер северните ни съседи Румъния, макар и със смела и равностойна игра, загубиха с 0:3 от Нидерландия. „Лалетата“ водеха с 1:0 до края на мача, когато два късни гола сломиха съпротивата на румънците.

Много близо до класиране беше друг балкански отбор – Словения. „Скиорите“ изиграха много силен мач срещу Португалия на Кристиано Роналдо. Стражът им Ян Облак помрачи настроението на легендата като отрази негов удар от бялата точка в продълженията. Срещата завърши 0:0 в редовното време. Пропускът на Роналдо предизвика силна емоционална реакция у него и дори сълзи се появиха на лицето му. Наложи се съотборниците му да го утешават.

След като и в продълженията резултатът остана 0:0, се стигна до дузпи. Там Роналдо се реабилитира и отбеляза, заедно с Бруно Фернандеш и Бернардо Силва. Истинската звезда бе стражът на „мореплавателите“ Диого Коща, който спаси три дузпи на словенците.

В дербито на „кръстоносците“ Франция победи с минималното 1:0 състава на Белгия. Единственото попадение в иначе даже скучния двубой бе регистрирано като автогол на ветерана Ян Вертонген след френски удар към вратата.

Една от сензациите на първенството в Германия определено бе отборът на Грузия. След като никой не им даваше шанс, те излязоха от групата и то с победа над Португалия с 2:0. На осминафиналите обаче имаха тежката задача да се изправят срещу един от фаворитите за спечелване на титлата и намиращ се в много силна форма отбор на Испания. Грузинците паднаха с 4:1, но за кратко продължиха да вярват в невъзможното след като поведоха с 1:0 срещу още един иберийски състав.

Разочарование до момента показва друг фаворит – Англия. Албионците търпят критика заради слабата си игра, при наличието на такъв звезден състав. Основен „виновник“ в очите на фенове и експерти е треньорът Гарет Саутгейт. „Трите лъва“ едва се измъкнаха от осминафиналите с много трудна победа и посредствена игра срещу Словакия – 2:1.

Домакините от Германия победиха северните си съседи от Дания с 2:0 с голове на Хаверц и Мусиала през второто полувреме. „Червеният динамит“ игра прекрасно досега на Евро 2024, но приключва участието си.

Още по-разочароващ фаворит се оказа Италия. „Скуадрата“ загуби с 2:0 от невероятния отбор на Швейцария, който все повече и повече се изгражда като сериозен претендент срещу грандове. Фройлер и Варгас донесоха победата на отбора си срещу именития им съперник.

След вълнуващите осминафинали е време за втората част от елиминациите. Четири мача в два дни – днес и събота, ни очакват, а залозите стават все по-сериозни. В първите две срещи днес предстоят невероятни дербита. От 19:00 часа Испания и Германия ще решат кой от двата суперфаворита, в суперформа, ще продължи към полуфиналите. Със сигурност предстои вълнуващ двубой.

Късната среща е не по-малко интересна и изправя Португалия и Франция един срещу друг. Кристиано Роналдо или Килиан Мбапе ще продължат към последните четири, предстои да разберем.

В събота посредствената Англия излиза срещу свръхамбицираната Швейцария. Ако досега не са си взели поука от представянето, „трите лъва“ като нищо може да се сбогуват с полуфиналите, тъй като футболистите на алпийската държава са на крилете на успеха и се носят високо.

Ако имате необходимост да подкрепяте балкански отбор, то тогава ще стискате палци на Турция срещу Нидерландия от 22:00 часа в събота. Задачата не е никак лесна, но пък „лалетата“ показват колебливост от време на време, от която може да се възползват комшиите.


Анкета

Мнения

Мнения
Реакциите от политическата сцена след поемането на властта от служебния кабинет
  09.04.2024 11:35      

Реакциите от политическата сцена не закъсняха, след като служебният кабинет „Главчев“