Вторник, 23 Юли 2024
    
Бургас

Среща с апел за взаимна работа на бургаските депутати се проведе в Областна администрация - Бургас

  24.06.2024 17:48  
Среща с апел за взаимна работа на бургаските депутати се проведе в Областна администрация - Бургас

Областният управител проф. Мария Нейкова проведе днес работна среща с новоизбрани депутати и кметовете от Бургаска област. Кметовете изложиха обстойно проблемите и приоритетите си пред народните представители, а областният управител настоя за институционална подкрепа за реализирането на проектите в област Бургас. 

„Зад всеки един от вас стоят жители на региона, които заслужават да живеят един по-спокоен и достоен живот. Разчитам на вашето съдействие в Парламента и нека партийните различия да останат на заден план, а да се работи за каузата - Бургаска област.“ – каза в обръщение към присъстващите областният управител.

Като валидни за повечето общини проблеми кметовете посочиха лошата или напълно липсваща пътна инфраструктура в малките населени места, спешната необходимост от подновяване на водопроводите и канализационните системи, изграждането на пречиствателни станции, както и недостига на питейна вода в малките населени места, които са със собствен водоизточник. Върху проблемите, свързани със санирането на многофамилни жилищни сгради по програма за енергийна ефективност в Айтос, Поморие и Карнобат, изграждането на четирилентов път Айтос-Бургас и обходните пътни артерии на Айтос и Карнобат, както и ремонт на проходите в област Бургас, допълнително изостриха вниманието на народните представители. Липсата на приети Общи устройствени планове в някои общини допълнително възпрепятства развитието на районите. Според кметовете всичко това са предпоставки и основни причини, които отблъскват младите хора от тези населени места и районите се обезлюдяват.

Проф. Нейкова, подкрепена от кметовете, не пропусна да сподели и проблема с междуинституционалните преписки, които не намират решение години наред и посочи пречките по отношение на безвъзмездното предоставяне на собственост от държавата на общините, което възпрепятства инвестициите в тези терени. Кметовете допълниха, че ще потърсят от депутатите съдействие за промени в законодателството, касаещо промяната на имоти от публична общинска собственост в имоти – частна общинска собственост. Предложението дойде от кмета на Община Камено, който заяви, че в прилежащите към общината села има рушащи се училища и други постройки, които са опасни за населението там, но общината не може да ги продава, заради ограниченията в законодателството и така генерира само разходи и сградите стават все по-опасни. Кметът на Община Средец насочи вниманието на присъстващите към бившите военни терени, които сега приличат на огромни сметища, а сградите тънат в разруха. Според него е необходима законова промяна, за да могат общините да използват терените за изграждане на индустриални паркове и други обекти за подобряване на икономическото благосъстояние на общините. Заместник-кметът на Община Царево настоя да се преразгледа решението за плаж „Корал“ и да се предвидят допълнителни средства за обезщетения, с които Община Царево не разполага. Обърнато беше внимание и върху незаконното строителство върху държавна и общинска земя и мерките, които местната администрация предприема за решаване на проблема. Усвояването на инвестиции по оперативни програми беше друга голяма тема, която постави кметът на Община Бургас. Кметът на Община Созопол постави акцент върху лошото състояние на моста в гр. Черноморец, върху рушащото се старо морско училище на остров Св. Кирик – паметник на културата с национално значение, върху неглижирането от страна на държавата археологически разкопки на нос Акра.

Освен в проблемите си кметовете обявиха, че са обединени и в намиране на решение на големи проекти и теми, които са от ключово значение за област Бургас като разширяване на ГКПП-Малко Търново и съпътстващата пътна инфраструктура и превръщането на Летище Бургас в целогодишна дестинация.

Присъстващите бургаски депутати определиха инициативата на областния управител като добро начало и поставяне на основата на конструктивизма и открития диалог в интерес на Бургаска област. Ангажираха се с активна работа и постоянен диалог с кметовете по общини и хората без оглед на партийната си насоченост и заявиха, че ще подкрепят важните за региона проекти и ще работят единно в решаване на проблемите.

На срещата в Областна администрация присъстваха бургаските депутати от парламентарните групи на ГЕРБ-СДС – Жечо Станков и Галя Василева, от „Възраждане“ – Звезделина Каравелова и Борис Аладжов и от ДПС – Севим Али, Ешереф Ешереф и Фатме Рамадан.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Теодора Велева – TEDDY VL: Сцената на „Бургас и морето“ ще ми даде възможността да покажа това, което мога
  21.07.2024 16:39      

Теодора Велева, известна с артистичния си псевдоним TEDDY VL, е талантливо шестн