Вторник, 23 Юли 2024
    
Бизнес Бургас

Министър Милошев: Вие, професионалните екскурзоводи, сте посланиците на България пред света

  12.06.2024 16:09  
Министър Милошев:  Вие, професионалните екскурзоводи, сте посланиците на България пред света

Министърът на туризма Евтим Милошев проведе официална среща със сдруженията на екскурзоводите, във връзка със съществуващата регулаторна рамка, която определя изискванията за упражняване на екскурзоводската професия и дадените препоръки с решението от 09 май 2024 г. на  Комисията за защита на конкуренцията.

В срещата се включиха представители на Асоциацията на екскурзоводите в България, Съюзът на екскурзоводите в България – Варна и Югоизточен съюз на екскурзоводите „Ваня Райкова“ – Бургас.

Министър Милошев подчерта, че екскурзоводската професия е изключително важна за качеството на българския туристически продукт и популяризирането на страната ни като туристическа дестинация.

„Вие, професионалните екскурзоводи, сте посланиците на дестинация България пред света и вашата мисия е да защитавате националните интереси, оставайки верни на фактите за нашата култура и история. Вярното интерпретиране на фактите и информацията за България и туристическите обекти, които един екскурзовод поднася пред нашите гости, пряко влияе върху имиджа ни и устойчивото развитие на българския туризъм,“ подчерта министър Милошев, обръщайки се към представителите на професията.

Министерство на туризма подкрепя екскурзоводите и ще сформира работна група с участието на представители на браншовите организации, за да направи преглед и анализ на съществуващото законодателство, свързано с упражняването на професията екскурзовод и неговото усъвършенстване.

 

Позиция на Министерството на туризма във връзка с решението на Комисията за защита на конкуренцията за екскурзоводската професия

 

Във връзка с решение №474 на КЗК от 9 май 2024 г. на Комисията за защита на конкуренцията да се самосезира и да обяви, че нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничения на конкуренцията, Министерството на туризма на туризма изразява следната позиция:Екскурзоводската професия е изключително важна за качеството на предлагания туристически продукт, популяризирането на България като туристическа дестинация и правилното интерпретиране на фактите и информацията за страната и обектите. Всичко това пряко влияе върху имиджа и устойчивото развитие на българския туризъм.

Професионалните екскурзоводи, освен експерти в своята сфера, в широк смисъл са и посланиците на страната ни пред света и защитават националните интереси.

Професията „Екскурзовод“ е комплексна и изисква не само специализирани знания, но и широк набор от комплексни познания от различни области, умения и компетенции.

Тази професия е свързана с обществения интерес като чрез прилагане на законовите разпоредби се цели постигане както на предварителен контрол, така и на последващ контрол по спазване изискванията на Закона за туризма и осигуряване на оптимална защита на интересите на потребителите на екскурзоводските услуги с фокус върху качеството им, както и с цел защита на професионалните интереси на тази професионална общност.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Теодора Велева – TEDDY VL: Сцената на „Бургас и морето“ ще ми даде възможността да покажа това, което мога
  21.07.2024 16:39      

Теодора Велева, известна с артистичния си псевдоним TEDDY VL, е талантливо шестн