Сряда, 17 Юли 2024
    
Общество

Избори 2 в 1: България решава кой да изпрати в Народното събрание и Европейския парламент

  09.06.2024 07:21  
Избори 2 в 1: България решава кой да изпрати в Народното събрание и Европейския парламент

От 7 часа днес българите гласуват на избори 2 в 1 за депутати и евродепутати. Гласуването ще продължи до 20.00 часа, като изборният ден може да продължи не по-късно от 21 часа, ако пред някоя избирателна секция има опашка от чакащи избиратели.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява - при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

Според ИК агитационни материали се изготвят и разпространяват от кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети само по време на предизборната кампания. Всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава и трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред.

 Кандидатите за народни представители на изборите са 6100

1506 са кандидати в два района. 1826 са жени, 4274 – мъже. В сравнение с изборите за Народно събрание на 2 април 2023 г. кандидатите са с над 1500 повече. За изборите м.г. общо 4566 души са се борили за 240-те места в парламента. От тях 1341- жени, и 3225- мъже.

 На изборите за Европейски парламент кандидатите са 418

 Жени са 131, а мъже – 287. В сравнение с изборите през 2019 г. кандидатите за евродепутати са със 100 повече. Тогава е имало 318 кандидати. 

Избирателните секции в страната са близо 13 хиляди 

От тези 12 898 секции с подвижна секционна избирателна комисия ще се гласува в 322. В 9346 ще се гласува с машини.


 Гласуване в чужбина

Отворени ще са общо 769 секции в 60 държави. В 388 секции изборите ще бъдат 2 в 1 - и за Европейски парламент. В 245 секции ще се гласува с машини. В чужбина са командировани над 700 души.

Трите държави, в които няма да има избори за Европейски парламент, са Нова Зеландия, Сингапур и Исландия. Това са държави, в които ние нямаме дипломатически и консулски представителства, уточниха от Министерството на външните работи.

Най-много секции има в Турция – 166, в четири от тях ще има избори „две в едно“. В общо 245 секции в чужбина ще има машинно гласуване

 Кой има право на глас

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат гражданите, които са живели най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз.

Правото на глас се упражнява само по постоянния адрес на избирателя или по настоящия му адрес в предвидените от Изборния кодекс случаи. Не е възможно гласуване в друго населено място на територията на страната, в което избирателят няма регистриран постоянен или настоящ адрес.

6 593 275 български граждани са в избирателните списъци за предсрочните парламентарни избори, 6 138 050 са имащите право да гласуват за Европейски парламент. Разликата в броя е заради изискването за уседналост за изборите за европейски парламент.

Начинът за гласуване зависи от желанието на избирателя, но има изключение в случаите, когато избирателят няма право да гласува на един от двата избора. Тогава той задължително гласува с хартиена бюлетина за вота, до който е допуснат. 

Как и с какво се гласува 


За да гласувате, трябва да представите валидна лична карта. Не се приемат други документи като международен паспорт или шофьорска книжка.  Цветът на бюлетините за Народно събрание и този за Европарламент ще бъде различен.

И на тези избори ще имате възможност да изберете дали да гласувате с машина или с хартиена бюлетина, но само ако във вашата избирателна секция има над 300 регистрирани избиратели.


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Маруся Любчева:  Струва ми се че заживяхме в режим на външно управление
  17.07.2024 12:15      

Маруся Иванова Любчева е български политик, родена на 20 юли 1949 г., в с. Митровци,