Сряда, 17 Юли 2024
    
Бургас Общество

АПЕЛ! Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители

  07.06.2024 11:26  
АПЕЛ! Три деца в УМБАЛ Бургас спешно се нуждаят от кръводарители

Три деца, настанени в УМБАЛ Бургас, се нуждаят от големи количества кръв за преливане. Две са в тинейджърска възраст, а едното - на 4 години. И при трите причината не е инцидент, а заболявания и операции, които налагат спешно кръвопреливане. Отделението по трансфузионна хематология на болницата е осигурило нужните количества както от собствени запаси, така и от кръвните центрове в Пловдив и Стара Загора. Снабдяването вече започна и ще продължи и през уикенда. 
УМБАЛ Бургас призовава всеки, който има възможност, да дари кръв за трите деца. Ще очакваме кръводарителите в понеделник, 10 юни, в 8 ч. в Отделението по трансфузионна хематология, което се намира зад ДКЦ-І (Първа поликлиника). 
В събота и неделя нито един от кръвните центрове в страната не обработва взетата кръв. Тя може да се обработи едва в понеделник, затова акцията е обявена тогава. Взетата в Бургас кръв ще отиде в Стара Загора за изследвания и преработка и след няколко дни ще се върне като готов продукт. Този проблем няма да съществува в момента, в който в Бургас заработи Кръвен център. Решението за разкриването му вече е взето, отпуснати са и средства за ремонт и обзавеждане, но поради дълги административни процедури в здравното министерство той все още не е факт. При Кръвен център в Бургас взетата кръв може да стане готов продукт в рамките само на няколко часа.     
 


Анкета

Мнения

Бургас Мнения
Проф. Маруся Любчева:  Струва ми се че заживяхме в режим на външно управление
  17.07.2024 12:15      

Маруся Иванова Любчева е български политик, родена на 20 юли 1949 г., в с. Митровци,