Вторник, 23 Юли 2024
    
Мнения Общество

Пловдивският митрополит Николай в Бургас: Няма да стана патриарх

  02.06.2024 17:39  

Митрополит Николай с областния управител проф. Мария Нейкова и кмета Димитър Николов по време на церемонията
  Силвия Шатърова

Силвия Шатърова

„Няма да стана български патриах“, това бяха категоричните думи на пловдивския митрополит Николй пред медии днес в Бургас.

Той три пъти заяви, че няма да стане патриарх, дори и да бъде избран от митрополите на Светия Синод. Не стана ясно дали е оттеглил писмено заявлението си за това.

„И на ум не ви хрумва кой ще е патриарх,  това само Бог знае. Това е божествено признание“, заяви  той и продължи:

„Аз написах обръщение и подписах, казах каквото имах да казвам“, категоричен бе още той.


Припомняме, че в обръщение от средата на март т.г. на Пловдивския митрополит Николай до клира и миряните от епархията заяви, че не желае и няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светия синод на Българската православна църква - Българската патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав.
Николай пристигна в Бургас да подкрепи Сливенският митрополит Арсений, който бе негов викарий и бе избран преди седмица за духовен водач на Сливенска епархия, след кончината на Иоаникий. Днес Арсений бе официално посрещнат в Бургас.

"Дядо Николай е заявил своето категорично желание да не участва в избора за Български патриарх. Дошли сме в пределите на този красив и магнетичен за епархията ни град Бургас, за да предадем своето първо благословение на всички жители с послание за мир и да отслужим първата света служба днес, а утре и първата света литургия", заяви митрополит Арсений.


Анкета

Мнения

Култура Мнения
Теодора Велева – TEDDY VL: Сцената на „Бургас и морето“ ще ми даде възможността да покажа това, което мога
  21.07.2024 16:39      

Теодора Велева, известна с артистичния си псевдоним TEDDY VL, е талантливо шестн