Вторник, 16 Юли 2024
    
Бизнес

Анна Натова: Удълбочаването на пристанище Бургас ще отвори врати за по-големи товарни кораби

  29.05.2024 17:34  
Анна Натова: Удълбочаването на пристанище Бургас ще отвори врати за по-големи товарни кораби

 

 

Удълбочаването на пристанище Бургас ще отвори врати за приемане на едни от най-големите кораби и ще увеличи неговия капацитет и атрактивност. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна Натова по време на представянето на дейностите по проект за капитално драгиране между пристанищните терминали в Бургас.

„Това е пореден мащабен проект на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ в морския град, но също и първият им проект по новата Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.“, каза Анна Натова. „Всяка инвестиция в стратегически обект като пристанище Бургас допринася за икономическия напредък не само тук, но и за държавата“, отбеляза тя. По думите ѝ изпълнението на проекта, който е на стойност 70 млн. лева, ще направи пристанището изключително конкурентоспособно.

Проект „Капитално драгиране – басейн между Терминал „Бургас Запад“ и Терминал „Бургас Изток 2/2А/“ представлява удълбочаване на акваторията в пристанището за постигане на нови проектни дълбочини. Това ще позволи обработката на кораби с дължина до 260 м, ширина до 32 м, газене до 14,5 м и DWT 80 000 тона и използването на съществуващите съоръжения за обработка на товари, така че около 100 000 20-футови еквивалентни единици (TEU) да могат да бъдат обработвани допълнително.