Понеделник, 24 Юни 2024
    
Любопитно

Учени откриха потенциално обитаема планета близо до Земята

  25.05.2024 16:01  
Учени откриха потенциално обитаема планета близо до Земята

Международен екип от учени откри потенциално обитаема планета с размерите на Земята, разположена само на 40 светлинни години. Според The Guardian статия за това откритие е публикувана в списание Monthly Notices на Кралското астрономическо общество. Откритата планета е наречена Gliese 12b.

„Проверихме малко“, каза съавторът на изследването Шишир Долакия, „Установихме, че вероятно е с размерите на Земята, че вероятно е с умерен климат и е много, много близо“. Според него планетата може да има температура, подходяща за натрупване на течна вода на повърхността. Това е важно, тъй като такива планети се считат за потенциално обитаеми.

Gliese 12b е с размерите на Земята или малко по-малка от Венера. Температурата на повърхността ѝ се оценява на 42 градуса по Целзий. Gliese 12 е около една четвърт от размера на Слънцето, а температурата на повърхността ѝ е около 60% от температурата на Слънцето. „Тя е само на 40 светлинни години, което не означава, че ще можем да стигнем до нея в близко бъдеще, но означава, че можем да насочим към нея най-големите космически телескопи в света и да разберем каква може да бъде нейната атмосфера", казва Долакия.

Източник: БГНЕС