Неделя, 16 Юни 2024
    
Айтос Бургас Созопол Сунгурларе

На тържествена церемония в РУО връчиха наградите „Неофит Рилски”. Вижте кои са отличените

  23.05.2024 19:57  
На тържествена церемония в РУО връчиха наградите „Неофит Рилски”. Вижте кои са отличените

 

Дона МИТЕВА

На тържествена церемония  бяха удостоени  четирима директори, двама заместник-директори и десет учители от област Бургас с почетното отличие „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Награждаването се състоя в залата на Регионалното управление на образованието, а наградите връчиха началникът на РУО Петя Петрова и кметът на Бургас Димитър Николов.

При откриването началникът на управлението Петрова сподели своето вълнение, което бе адекватно на вълнението на всички присъстващи в залата – гости и наградени:

„24 май е празникът, който най-дълго сме чествали през вековете. 24май е  един от дните, в който високо вдигаме глави, че сме дали на Европа и света славянската писменост. Денят, в който славим стремежът на нацията си за духовно извисяване и знание”, каза тя.

Отец Захари отслужи молебен и в светското си слово подчерта, че не случайно първият храм, изграден в Бургас и първото килийно училище носят името на светите братя.

„Привилегия и респект е да присъствам на връчването на тази награда “Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката в Регионалното управление в Бургас! Защото знам какво стои зад тази награда. Тя се връчва за изключителни заслуги в сферата на образованието, за възпитаването, любовта към децата и най-вече към знанието. Зад това стои много труд много вложени знания, много сърце, много душа. И хората, които биват удостоявани са честити да я носят.

Благодаря на началника на РУО Бургас Петя Петрова и колегите ѝ за организираната церемония и поздравления за всички отличени педагози”, каза кметът Димитър Николов по време на церемонията.

Експертите от управлението представяха преди да излезе всеки награден с неговите постижения в образованието.

Първа получи наградата си Мара Георгиева - директор на Основно училище „Пейо Яворов“. „Видимо е моето вълнение и моята емоционалност в момента. Благодаря за високата чест- за престижната награда. На грамотата пише Мара Георгиева, но  тя е за Община Бургас. Г-н Николов винаги ни е подкрепял. Често е бил наш гост в училищния двор и е разговарял с децата, даже и аз да не съм там. Експертите  в РУО стоят зад тази награда. През всички тези години те са моята подкрепа. Зад наградата стоят и всички мои колеги, с които работя. Които ми даряват доверие, които желаят заедно да постигнем мечтите си, заедно да участваме в проекти и програми и горят в работата си, зад нея стоят и хората, които се грижат за чистотата в училище. И аз искам да кажа, че тази награда е много ценни и дори когато вече няма да бъда в просветата, ще ми говори за всички тези години”.

За Мара Георгиева това е втората награда „Неофит Рилски. Първата получава през 2005 година. Тя има 30 стаж като директор.

Пейко Стоев - директор на СУ „Димчо Дебелянов“ бе определен като най-дълго управлявалият директор, действащ и в момента в област Бургас. „Благодаря на екипа който управлявам през последните 16 години за труда, че са непрекъснато до мен до проблемите. Щастлив съм, че в този тържествен момент с мен са едни от първите хора на града. Няма случайни неща в този живот. Тук е и представител на първата ми община, където мина една част от професионалния ми път.

Искам да пожелая на всички в утрешния ден 24 май с гордо вдигнати глави да отбележим нашия празник.

И искам да кажа, че ми е рано още за пенсиониране, трябва да направим спортната площадка и други неща”, завърши словото си Стоев, поглеждайки към кмета Николов.

Да споделят гордостта и емоцията от наградата сред гостите бяха кметът на Сунгурларе Димитър Гавазов, кметът на село Люляково, зам.- кметът на Община Созопол  Андрей Николов, които специално поздравиха наградените от своите общини.

Сред гостите бяха още Михаил Ненов, зам.-кмет по „Образование, здравеопазване, социални дейности и младежки политики“ в Община Бургас и председателят на постоянната комисия по образование и  вероизповедания в ОбС Станимир Баев.

Почетното отличие „Неофит Рилски“ е високо признание в образователната система, присъждано от Министерството на образованието и науката. По традиция се връчва по повод 24 май – Ден на светите равноапостоли Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Церемонията бе съпътствана и с музикална програма.

Ето и останалите наградени:

•    София Мардик Димитрова – директор на Детска градина „Звездица Зорница“, гр. Бургас

•    Димитрина Николова Щерионова – директор на Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Созопол

•    Албена Милчева Димитрова – заместник-директор на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование

•    Елена Пенева Томицина – заместник-директор на Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника, гр. Бургас.

•    Дарина Красимирова Илиева – старши учител по обществени науки в ППМГ „Академик Никола Обрешков“

•    Бранимира Неделчева Маринова-Николова – старши учител по английски език в Средно училище „Христо Ботев“, гр. Айтос

•    Красимир Любчев Динчев – старши учител по технологии в Средно училище „Христо Ботев“, гр. Сунгурларе

•    Силвия Иванова Ангелова – старши учител по математика в Средно училище „Христо Ботев“, гр. Сунгурларе

•    Иванка Георгиева Косева – старши учител по български език и литература в Средно училище „Отец Паисий“, с. Люляково, общ. Руен

•    Тодор Георгиев Христов – учител по математика в Средно училище „Никола Йонков Вапцаров“, гр. Царево

•    Константин Янков Янков – старши учител по география и икономика в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“

•    Петя Костадинова Желева – старши учител по информатика и информационни технологии в Професионална техническа гимназия

•    Нели Неделчева Стоянова – старши учител в Детска градина „Радост“

•    Несрин Ахмедова Караалиева – старши учител в Детска градина „Калина Малина“.