Неделя, 16 Юни 2024
    
Мнения Приморско

Иван Гайков, кмет на Приморско: Поставили сме си амбиция да развиваме нашата община с по-високо качество на живот и по-добър туризъм

  23.05.2024 16:19  
Иван Гайков, кмет на Приморско: Поставили сме си амбиция да развиваме нашата община с по-високо качество на живот и по-добър туризъм

Интервю на Силвия Шатърова

 

– Г-н Гайков, получихте придобивка, за която община Приморско толкова дълго време- терена, който бе на МВР. Какво ще се случи с него?

– От името на всички мои съграждани приех днес имота, който е на едно от най-стратегическите места, касаещи развитието на Приморско. Там ще бъдат изградени паркинг, спортни игрища и зона за отдих. Това, което сме си поставили за концепция, е да развиваме нашата община с по-високо качество на живот и по-добър туристически продукт. Може би е щастливо стечение на обстоятелствата, че се случи при мен като кмет това финализиране на процедурата, или може би е много труд, положен от всички, които присъстваха. Днешната церемония е факт, че упоритият труд дава своя ефект. Стартираме проектиране в най-скоро време на територията.

– Заговорихте за нов облик, вижда се обновление и оживление в Приморско, с какви нагласи очаквате този туристически сезон?

– Идеята е туристите да бъдат приятно изненадани и очаровани от промените, които сме направили. Това е процес, който отнема време, ние сме се въоръжили с търпение. По повод празника на града сме изградили сцена, но тя ще остане през целия сезон, всеки уикенд ще има лятна културна програма за туристите.

Имаме промени в посока уличната търговия, промени в подхода на града и зелената система. Голяма част от инфраструктурата е подменена – както подземна, така и надземна. За краткото време с екипа се справихме.

– Приключиха ли ВиК-ремонтите в посока Южния плаж?

– Да, приключиха, подменена е ВиК-инфраструктурата, както и имаме поставени нови електрически стълбове с ново осветление. Всичко върви с максимални темпове. Затрупахме със задачи и ВиК, и ЕВН. Отзоваха се, заедно постигнахме този ефект.

– Как ще се справите с един от основите проблеми през лятото в малките градчета по крайбрежието – паркирането през активния сезон?

– Подготвяме няколко буферни паркинга в различна части на града, на входа и в хотелската зона. Направили сме анализ къде е най-необходимо това да стане. Интегрираме системата на синя зона с електронен фиш, електронни глоби. Въвеждаме иновативни технологии, които се надяваме да регулират паркирането.

На територията, за която стана дума и получихме от разрешение от МВР, предстои да бъде направен паркинг. За този сезон ще е импровизиран, но проектът в неговата цялост ще е изпълнен в началото на другия сезон.

– Утре градът има празник, как ще го отбележите?

– Постарали сме се да е с богата културна програма, имаме дневно парти, водещ на вечерното парти е Иван Динев-Устата, след него на сцената ще излезе Владо Михайлов със своята група и Сто кила. На 25 май имаме отново дневно парти и след това ансамбъл „Българе“ ще весели присъстващите. Надявам се всеки да се наслади на тази програма. Празникът ни е старт на нашия летен сезон и нека си пожелаем да го завършим благополучно.