Неделя, 16 Юни 2024
    
Приморско

Празник в Приморско: Прехвърлиха държавните имоти официално /СНИМКИ+ОБНОВЕНА/

  23.05.2024 12:59  
Празник в Приморско: Прехвърлиха държавните имоти официално /СНИМКИ+ОБНОВЕНА/

Силвия ШАТЪРОВА

Официалната церемония по безвъзмездното прехвърляне правото на собственост върху имоти – частна държавна собственост на община Приморско събра пред трибуната пред сградата на Общината множество жители и гости на града.

На нея присъстваха министъра на вътрешните работи - Калин Стоянов, областният управител - проф. Мария Нейкова и кмета на община Приморско, бившият кмет на града Димитър Германов, ексобластният управител Пламен Янев, които също са допринесли за това теренът да се върне на общината.

Въпросните имоти  са от 14 дка на най-хубавото място в града и ще се превърнат в парк,спортна зона, паркинг. Освен това ще има и параклис, който ще носи името на Свети Архангел Михаил, светеца, който закриля полицаите.

 Радостта на местната власт и на жителите на града е голяма, защото след близо 50 години територията ще е достъпна за всички.

Кметът на Приморско Иван Гайков бе категоричен, че за него е изключителна чест да е домакин на събитието.„ Много е бил дълъг пътя, много са били  хората, които са взели отношение и са помогнали да се стигне до тук“, каза той им благодари. „Искам да благодаря и на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, който безрезервно помогна да доведем процедурата до край“.

Кметът увери, че имотът ще бъде използван целесъобразно и ще придобие облик, който подхожда на туристическия облик на града.

Преустройството се очаква да завърши до началото на следващия туристически сезон.

Аз съм много щастлива, защото в днешния ден реализираме една дългогодишна мечта на жителите и гостите на Приморско. Това бе един от моите приоритети , искам да благодаря на всички институции, с които работихме екипно и имаше надграждане и последователност. Приморско ще става още по-красиво и привлекателно място за почивка“, заяви областният управител проф. Мария Нейкова.

Министър Калин Стоянов е пристрастен към Приморско, защото неговата кариера започва като шеф на РУП в Приморско.

Той търежствено връчи решението на МС, с което Главна дирекция Полиция прехвъля имот на община Приморско. Изключително сложна и тромава процедура, чух няколко пъти за този имот, министри преди мен сме говорили и чувах от Гранична полиция, че е с отпаднала необходимост, но след това не.Взех крайното решение, че е с такава“, каза вътрешният министър Калин Стоянов. Общината ще получи сериозен старт в надпреварата да бъде най-предпочитана и бързоразвиваща се, допълни той. В знак на благодарност министъра получи почетния знак на общината.

 

Ето хронологията на битката за имота:

 

[✔️] През 1960 г. е одобрен последният цялостен градоустройтвен план на тогавашното село Приморско, с който се предвижда улиците Ропотамо Трети март и Черно море да се свържат на носа.

[✔️] Веднага след това държавата променя плана и се затварят трите улици в полза на МВР за гранична застава и за почивен дом на Мин. съвет. Отчуждават се имотите, поставят се бариери и се ограничава достъпа до 2018г.

[✔️] През 2006 г. общинска администрация предприе действия по възстановяване на плана от 1960. Изготви се и бе одобрен нов градоустройствен план за боруна.

[✔️] През 2009 г. се предвиди с решение на Общинския съвет изграждане на морски парк в най източната част.

[✔️] През 2018 г. приключиха делата с Министерски съвет за премахване на бариерата на улица Трети март.

[✔️] През 2019 г. беше изграден водопровод и канализация по новите участъци на трите улици.

[✔️] През 2020 г. улиците бяха доизградени и свързани.

[✔️] През 2021 г. Областият управител предостави в полза на Общината новоизградените улици и терените за помпена станция и трафопост.

[✔️] През 2022 г. беше отправено остро искане до МВР и МРРБ за обезопасяване на рушащите се безстопанствени сгради в имота на граничната застава и предоставяне на терена в полза на Общината за изграждане на парк, спортна зона, паркиране и т.н.

[✔️] 15.05.24 г. Министерски съвет предоставя имотите на Общината.